AMSTERDAM – Vanwege het terugdraaien van de vorig jaar ingevoerde btw-verhoging op toegangsbewijzen voor concerten en festivals worden de kaartprijzen van enkele dancefestivals verlaagd.

Dat meldt dancefeestorganisator Extrema.

De organisatie verlaagt de entreeprijzen van XO Live, voorheen bekend als Extrema Outdoor, en van Solar Weekend. Bij XO Live gaat het om een vermindering van 7 euro in de kaartprijs, van 64 euro naar 57 euro. Dat is uiteraard exclusief servicekosten.

Vorig jaar ging de btw op concertkaarten omhoog van zes naar negentien procent, maar door een wetswijziging gaan de btw-tarieven nu weer terug naar de oorspronkelijke percentages. Extrema volgt het voorbeeld van concurrent ID&T, dat een maand geleden om dezelfde reden al kaartprijzen verlaagde van Mysteryland.

Ook andere festivals probeerden de btw-verhoging uit de weg te gaan. Zo gingen kaarten voor Lowlands vorig jaar eerder in de verkoop en Pinkpop nam dit jaar de helft van de toegenomen btw voor eigen rekening om bezoekers tegemoet te komen. XO Live vindt op 14 juli plaats in Eindhoven en Solar op 3, 4 en 5 augustus in Roermond.