AMSTERDAM - Op Alain Clarks nieuwe cd Generation Love Revival lijken de invloeden van Prince overduidelijk. "Maar mezelf met Prince vergelijken is onmogelijk", zegt de zanger in een gesprek met NU.nl.

Na zijn doorbraakalbum Live It Out in 2007 is het snel gegaan met Clark. De cd is inmiddels drie keer platina en ook de opvolger Colorblind (2010) werd platina.

"Ik ga er absoluut niet van uit dat het nu weer gebeurt", zegt de 32-jarige zanger.

"Je mag gewoon hopen dat de mensen die je oude werk hebben, geïnteresseerd zijn in de nieuwe dingen die je doet. Maar veel verder dan dat kun je niet gaan."

De reacties op Generation Love Revival zijn volgens Clark sinds de release over het algemeen goed. "Ik krijg veel te horen dat mensen het verfrissend vinden. Dat vind ik prettig om te horen, want dat is het voor mij ook. Het was voor mij een bevrijding om dit album te maken. Gewoon muziek en een album maken, geen collectie hitsongs."

Kaders

De zanger zegt dat het succes van zijn doorbraak Live It Out toch wel enigzins invloed had op de opvolger. "Op een gegeven moment heb je met kaders te maken. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maar op Generation Love Revival heb ik meer mijn ontwikkeling kunnen tonen en mijn talent kunnen gebruiken."

Het geluid van Generation Love Revival wijkt af van Colorblind en er lijkt nadrukkelijk gekozen te zijn voor een meer funkachtige sound. "Niks is bewust", zegt Clark als reactie hierop. "Dat is het leuke eraan. Ik bepaal niet, maar laat het over me heen komen. Dit ben ik nu."

Prince

Een naam die vaak voorbij komt als invloed is die van Prince. "Ik moet zeggen, dat krijg ik veel terug" reageert Clark. "En het verbaast mij eerlijk gezegd. Ik luister graag naar hem, dus is het niet onvoorstelbaar dat ik daar door beïnvloed ben.

"Alleen ik heb zelf nooit die associatie gemaakt met het werk dat ik heb gedaan. Ik wil het zelf ook absoluut niet met Prince vergelijken, want dat is gewoon onmogelijk. Maar het is niet negatief bedoeld, dus ik vind het prima als anderen dat doen."

Liefde

Over de albumtitel Generation Love Revival heeft Clark het volgende te zeggen: "Op het titelnummer stel ik de vraag of wij de generatie zijn die de liefde terug kunnen brengen."

Het valt de zanger op dat dit het geval is in zijn directe omgeving. "Ik heb bepaalde dingen in mijn hoofd en hoor het ook van mensen die er ook mee bezig zijn. Het lijkt een soort 'shift' in bewustzijn, hoe we met elkaar omgaan."

Buitenland

Clark heeft drie jaar in de VS gewoond om daar voet aan de grond te krijgen en zegt daar nog steeds mee bezig te zijn. "Ik heb geen ambities om zoals Justin Timberlake arena’s te vullen. Ik wil gewoon muziek maken. Het te gekke aan Amerika is dat als je een tour kan doen in de kleine zalen, je in principe een jaar lang aan het touren kan zijn."

Voorlopig doet Clark het vooral ook goed in Duitsland en Zwitserland, hoewel we volgens hem niet kunnen praten in de categorie 'drie keer platina in Nederland'. "Mijn muziek doet het vooral goed op de radio. Dat betekent dat er wel een hoop mensen bekend zijn met mijn muziek. En dat betekent dat ik daar gewoon kan spelen."