AMSTERDAM – Jan Smeets wil minder Nederlandse bands op Pinkpop. "Ik wil er voor waken dat wij ons elk jaar weer laten verleiden om zoveel Nederlandse bands te laten spelen die je op elke hoek van de straat al ziet", zegt hij.

Smeets doet zijn uitspraken op muzieksite 3VOOR12.

Racoon, Anouk en Kyteman waren enkele Nederlandse acts die op Pinkpop optraden. "Racoon is fantastisch, maar je kunt ze overal zien", aldus Smeets. "Ik moet kaartjes verkopen en als je ze overal kunt zien voor tien euro terwijl ik tachtig euro moet vragen, is dat lastig."

"Ze maken er wel een succes van en dat maakt het leuk", nuanceert hij. Ook miste hij dit jaar de Belgen op het popfestival in Landgraaf. "Die hebben nu goeie bands", vindt Smeets. Volgens de festivalorganisator lieten veel Belgen Pinkpop links liggen omdat Werchter Boutique rockband Metallica had geboekt in het pinksterweekend.

"De focus lag te veel op déjà vu", erkent Smeets, die dit jaar artiesten als The Cure, Mumford & Sons, The Specials en Bruce Springsteen boekte voor Pinkpop. "We missen het harde werk, een bepaald publiek is daardoor niet gekomen. Ik zag te weinig Metallica- en Iron Maiden-shirts. Die zaten allemaal bij de buren."