AMSTERDAM – Folklegende Doc Watson is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden, nadat hij herstellende was van een darmoperatie.

Dat meldt zijn manager Mitchell Greenhill aan diverse Amerikaanse media.

De blinde zanger stond vooral bekend om zijn technische vernuft als gitarist, hoewel hij ook andere instrumenten bespeelde. Zijn vlugge vingers werden geroemd door zijn medemuzikanten en leverden hem onder meer zeven Grammy’s en een oeuvreprijs op.

Doc Watson brak in 1963 door na zijn optreden op het Newport Folk Festival en een jaar later, op veertig jarige leeftijd, nam hij pas zijn titelloze debuutalbum op. In hetzelfde jaar ging hij optreden met zijn zoon Merle en bassist T. Michael Coleman. Merle Watson overleed in 1985 na een tractorongeluk.

De muzikant was van grote invloed op de folkrevival uit de jaren zestig, maar ook drukte hij zijn stempel op bluegrass, country, blues en gospel. Zijn grootste succes kwam in de jaren zeventig. Met name het dubbelalbum Memories deed het goed. Battle Of Wine en de Bob Dylan-cover Don’t Think Twice, It’s All Right waren bescheiden hitjes.