AMSTERDAM - John Frusciante komt deze zomer met twee nieuwe platen. De ex-gitarist van de Red Hot Chili Peppers brengt in juli een EP uit en in september een album.

Dat kondigde Frusciante aan op zijn website. "Ik zing, bespeel de instrumenten en zet alles in elkaar", vertelt de gitarist over zijn projecten.

De EP, die op 16 juli uitkomt, gaat Letur-Lefr heten en bestaat uit nummers die Frusciante in 2010 heeft opgenomen. "Ik beschouw mijn muziek als progressieve synthesizer pop, wat niets zegt over hoe het klinkt, maar wat wel mijn werkwijze omschrijft."

Het album, dat op 24 september uitkomt, heet PBX Funicular Intaglio Zone en is vorig jaar opgenomen. "De platen verschillen erg van elkaar."

Slovak

Frusciante kwam in 1988 bij de Red Hot Chili Peppers, als vervanger van Hillel Slovak. Slovak stierf in dat jaar als gevolg van een overdosis. In 1992 verliet Frusciante de groep omdat hij kampte met een heroïneverslaving. Eind jaren negentig voegde hij zich weer bij Antony Kiedis, Michael 'Flea' Balzary en Chad Smith.

De 42-jarige gitarist stapte in 2009 weer uit de band omdat hij zich meer wilde richten op zijn soloprojecten. Frusciante heeft tien soloplaten uitgebracht. Zijn laatste album, The Empyrean, kwam uit in 2009.