LANDGRAAF – De laatste uurtjes van Pinkpop 2012 staan in het teken van popster Bruce Springsteen, maar ook James Morrison en Paul Kalkbrenner doen hun kunstje voordat Jan Smeets de bezoekers een veilige thuiskomst wenst.

De Duitse dj Paul Kalkbrenner is een van de weinige danceacts op Pinkpop en strikt genomen de enige dj die het festival dit jaar aandoet. Hoewel een groot deel van de aanwezige bezoekers tijdens zijn set al voor het hoofdpodium de komst van Bruce Springsteen staat af te wachten, doet Kalkbrenner toch een poging de mensen aan het dansen te krijgen.

En dat lukt prima. Een toch nog overvolle tent danst op de beukende beats van Kalkbrenner, al is zijn show verder niet bijzonder te noemen. Kalkbrenner lijkt zich te realiseren dat hij in de schaduw staat van Springsteen, dus veel meer dan enkel stampwerk zonder noemenswaardige climax zit er deze avond niet in bij de dj. (PO)

James Morrison

Wegzwijmelen kan op de laatste dag Pinkpop uiteraard bij meisjesidool James Morrison, die misschien het hoogtepunt in zijn carrière alweer achter de rug heeft. De superster, die met de grootste artiesten van het moment werkte en bijna alle posities in de hitlijsten al heeft gehad, blijkt een nuchtere en vriendelijke muzikant.

Morrison wordt omringd door een strakke, ervaren liveband. De show voelt persoonlijk en intiem, mede doordat veel publiek toch al is vertrokken naar Springsteen. De overgebleven menigte krijgt een puur popconcert voorgeschoteld, zonder veel poespas, maar daardoor juist doeltreffend. (LdJ)

Bruce Springsteen

Het is drie jaar geleden dat Bruce Springsteen met zijn E Street Band voor het eerst op Pinkpop te zien was en The Boss had het daar duidelijk naar zijn zin. In de tussentijd is er echter het nodige veranderd. Zo is saxofonist en hoeksteen van The E Street Band Clarence Clemons reeds overleden.

Hij wordt op meerdere momenten in het monumentale concert van Bruce Springsteen herdacht. Maar de show van de rockster uit New Jersey verloopt niet vanaf begin af aan soepel. Na een bijna drieënhalf uur durende show in Keulen de avond ervoor klinkt Springsteen schor bij aanvang van zijn set op Pinkpop.

Stoom

Dat is vooral te horen tijdens nummers als We Take Care Of Our Own, Wrecking Ball en Badlands. Springsteen moet even warm draaien, maar als hij eenmaal op stoom is, dan is er ook geen houden meer aan. Hij speelt in totaal vijf nummers van zijn nieuwe album Wrecking Ball, die goed aansluiting vinden met zijn oudere werk.

Bruce Springsteen & The E Street Band @ Pinkpop 2012

Zo plakt The Boss het inmiddels tien jaar oude Waitin’ On A Sunny Day achter het nieuwe Shackled And Drawn. Aan het eind van Waitin’ On A Sunny Day haalt hij een jongetje het podium op die hij de tekst laat meezingen. Het jochie mompelt wat in de microfoon, tot groot plezier van Springsteen. Hij zet ‘m vervolgens op zijn schouder.

Sprankelend

Los van het recentere materiaal is er volop ruimte voor bekend werk van de man. Zo debuteert de Nederlandse nummer 1-hit I’m On Fire tijdens deze tournee van Springsteen en ook brengt hij sprankelende uitvoeringen van Because The Night, Thunder Road, Born In The U.S.A., Born To Run, The Rising en Dancing In The Dark.

Bijzonder mooi is Springsteens uitvoering van The River, waarop zijn een zachtere, meer soulvolle kant van zijn ruwe en robuuste stemgeluid laat horen. Dan zijn er nog gastoptredens van Mumford & Sons tijdens Hungry Heart (de zanger kent de tekst niet) en Garland Jeffreys tijdens de ? and The Mysterians-cover 96 Tears.

Batterij

Het is een prachtige show waarin Springsteen wordt ondersteund door onder meer Nils Lofgren, Steven Van Zandt, Soozie Tyrell en Max Weinberg, al wordt Clarence Clemons gemist. The Big Man, zoals Springsteen hem noemde, wordt vervangen door een complete batterij aan blazers, met daarin Jake Clemons, een neefje van Clarence.

Een door een fan vervaardigd schilderij van Springsteen en Clemons krijgt een prominente plek op de bühne en tijdens afsluiter Tenth Avenue Freeze-Out gebaart The Boss het publiek naar de sterrenhemel te brullen om zijn goede vriend te eren. Symboliek, politiek en muziek in een perfecte synergie. Briljante afsluiter van Pinkpop 2012.

Lees alle berichten over Pinkpop in ons nieuwsdossier

Bekijk alle lezersfoto's op NUfoto