LANDGRAAF – De brandende zon is voor de één een must, voor de ander een vervelend obstakel tijdens deze laatste dag Pinkpop. Het bier en de zonnebrandcrème vloeien rijkelijk tijdens Herbert Grönemeyer, Miike Snow en The Specials.

In recente jaren heeft er een herwaardering plaatsgevonden voor het werk van de Duitse zanger en liedjesschrijver Herbert Grönemeyer. Niet alleen vanwege een paar sterke albums, maar ook omdat Guus Meeuwis met vertalingen van zijn liedjes aan de haal ging.

Grönemeyer speelt zowel oud als recent werk en voorziet haast ieder liedje van een uitgebreide introductie in gebroken Engels of een mix van Duits en Nederlands. Hij toont zich een bevlogen muzikant, die een oerdegelijke show neerzet. Geen typische Pinkpop-artiest, al wordt er luidkeels meegezongen met nummers als Der Weg en Mensch. (PO)

Miike Snow

De Zweedse band Miike Snow staat live met vijf man sterk om zijn dampende electropop ten gehore te brengen. Dat pakt goed uit: de degelijk opgebouwde popliedjes worden gedoopt in een sfeervolle, grootse productie. Vooral de hit Paddling Out komt goed uit de verf.

De groep is gedurende het optreden omgeven door een dik rookgordijn, dat zelfs zo dik is dat de lampen er niet doorheen komen. Tegen het einde van de show wordt het beperkte zicht behoorlijk irritant. Muzikaal gezien is het optreden gelukkig dik in orde en wordt er nog hevig gedanst op single Animal. (LdJ)

The Specials

Na een uiterst succesvol optreden op Lowlands verleden jaar, is de Britse skaband The Specials nu op Pinkpop te bewonderen – na een afwezigheid van ruim dertig jaar. Een groot deel van de toeschouwers was toen nog niet eens geboren, maar hits als Gangsters, Too Much Too Young en Rat Race zijn tijdloos.

Hoewel de band een vocalist mist, draait de machine op volle toeren. De groep zelf raakt niet oververhit, al heeft het Rode Kruis zijn handen vol op het warmste moment van de dag. Het is aannemelijk dat The Specials daar tenminste voor een deel debet aan is. Een van de onbetwiste hoogtepunten van Pinkpop 2012. (PO)

Lees alle berichten over Pinkpop in ons nieuwsdossier

Volg de Twitterberichten over Pinkpop via NUlive