SCHIJNDEL – De uit Californië afkomstige rockband Rival Sons is blij dat het op het affiche van Pinkpop staat. "Nederlanders zijn een prachtig volk, grote rockliefhebbers", aldus gitarist Scott Holiday.

In 2010 verscheen het album Pressure & Time, dat onlangs opnieuw werd uitgebracht met bonustracks en een dvd. Rival Sons is geïnspireerd door bands als Thin Lizzy en Led Zeppelin. "We richten ons op traditionele rock-‘n’-roll, waarin nog steeds sporen van soul en blues aanwezig zijn", vertelt Holiday over het geluid van zijn band.
 

"Rock is een behoorlijk brede term, maar we beperken ons niet strikt tot classic rock", vindt hij. "Voor ons is het gewoon rock." De muziek die de band speelt, is gevoed door wat de ouders van de bandleden thuis draaiden. "Onze liedjes zijn het resultaat van de muziek waarmee we zijn opgegroeid en van wat ons raakt."

Rival Sons voelt zich vereerd om op Pinkpop te staan, tussen grootheden als Bruce Springsteen, The Cure en Soundgarden. In de VS is Rival Sons vooral te zien naast andere rockbands. "We doen thuis niet zoveel festivals en als we ergens staan, dan is het affiche wat meer gericht op een rockpubliek."

Breder

"Hier zijn festivals veel breder wat genres betreft", is Holiday van mening. "Dat vind ik erg tof, dat is leuk." Hoewel het Europese publiek Rival Sons pas net leert kennen, is de opvolger van Pressure & Time al klaar. "We hebben net de mix en het artwork van onze nieuwe plaat afgerond", aldus de gitarist.

"We gaan de komende zomer op festivals spelen en aan het einde van de zomer komt het album uit." De voorganger van de nieuweling werd in circa twintig dagen tijd vervaardigd. "We werken erg snel. Het nieuwe album is ook weer in korte tijd gemaakt. Het klinkt wederom als een Rival Sons-plaat."