LANDGRAAF – De diversiteit van deze 43e editie van Pinkpop schemert goed door op de zondagmiddag. De metal van Mastodon, indiepop van Bombay Bicycle Club en de haast klassieke muziek van Kyteman staan naast elkaar.

Bombay Bicycle Club is een graag geziene gast op de Nederlandse podia en festivals. Ook het Pinkpop-publiek ontvangt de band met open armen en verwelkomt ze met een groot applaus. De intelligente en veelzijdige indiepop van het gezelschap valt in eerste instantie goed in de smaak.

Naarmate de set vordert krijgt de band het toch wat moeilijker. De aandacht verslapt massaal en net als de beste nummers (Always Like This en Shuffle) voorbij komen is een groot gedeelte van de bezoekers al afgehaakt. Bombay Bicycle Club bouwt liedjes sterk op, maar van een echt hoogtepunt is geen sprake. (LdJ)

Mastodon

De metalband Mastodon doet zijn naam op alle vlakken eer aan, want zoals Mastodon zie je er tegenwoordig niet meer veel op Pinkpop. Of metalmuzikanten met uitsterven worden bedreigd is onzeker, maar Mastodon houdt zich staande als een log en prehistorisch dier dat beangstigende oerkreten uitslaat.

Viruoze gitaarsolo’s, donderende drums en krachtige, bevlogen vocalen; Mastodon dendert roekeloos voort op Pinkpop. Tijdloos of gedateerd, de scheidingslijn is dun, net als op het recente album The Hunter. De moshpit bij Mastodon memoreert desondanks aan de ruigere edities van Pinkpop uit de jaren negentig. (PO)

Kyteman Orchestra

Drie jaar geleden zorgde trompettist Colin Benders al voor een van de meest indrukwekkende optredens op Pinkpop met zijn hiphoporkest en met Kyteman Orchestra doet hij het nog eens dunnetjes over. Het materiaal van zijn nieuwe plaat werd al uitgebreid getest in de popzalen en op festivals als Paaspop.

Kyteman Orchestra @ Pinkpop 2012Dat is te merken in Landgraaf. Kyteman sloopt het woord 'pop' uit Pinkpop tijdens zijn zondagmiddagmatinee. Veel mensen staan betoverd te kijken naar zijn orkest, dat indrukwekkende uitvoeringen brengt van het onlangs opgenomen materiaal. Live is Kyteman Orchestra echter nog vele malen overtuigender. (PO)