LANDGRAAF – Zangeres Anouk staat op de eerste dag Pinkpop op de bühne en geeft haar criticasters het nakijken. Zo ook The Afghan Whigs, al verbleekt de Deense band The Asteroids Galaxy Tour hiernaast.

Eind jaren negentig was The Afghan Whigs voor het laatst te zien in Nederland. De verwachtingen voor dit optreden zijn dan ook hoog gespannen, ondanks dat de Amerikanen de Converse-tent niet volledig kunnen vullen. Vrij snel wordt duidelijk dat de band rond zanger/gitarist Greg Dulli niets van zijn passie en spel is verloren.

Enerzijds brengen de vele lagen gitaar en krachtige uithalen van Dulli direct herinneringen naar boven van de hoogtijdagen van The Afghan Whigs, anderzijds blijkt deze rockmuziek tijdloos en nog altijd even aangrijpend. Een respectabele prestatie voor een band die er tien jaar tussenuit is geweest. (LdJ)

The Asteroids Galaxy Tour

Zangeres Mette Lindberg van The Asteroids Galaxy Tour heeft de outfit met de meest schreeuwerige fluorescerende kleuren uit de kast getrokken voor het optreden op Pinkpop. Het optreden van de Deense band steekt echter wat flets af tegen de felle kleuren van Lindbergs legging en de onderbroek van de drummer. (PO)

The Asteroids Galaxy Tour krijgt publiek aan het dansen tijdens hitje Heart Attack, maar dat is pas ergens aan het einde van het optreden. Hoewel zeker niet slecht, ontbreekt het de Scandinavische popgroep aan passie. De toeschouwers lijken te merken dat de band op routine draait en haken massaal af.

Anouk

Wellicht is Anouk daar tevens een van de oorzaken van, daar ze even later haar optreden start op het hoofdpodium. Ze grapt over haar blauwe blouse. "Welkom bij vlucht Anouk. Nooduitgangen bevinden zich daar, het drinken hier", grapt de zangeres terwijl ze naar haar borsten grijpt.

Haar optreden is een mix van flauwekul (ze peutert in haar neus, roept dat ze een man nodig heeft) en bevlogen versies van een aantal van haar grootste hits. Als je het publiek nu zo ziet meezingen met Anouk, kun je je maar moeilijk voorstellen dat ze ooit met een ei werd bekogeld op Pinkpop. Eindelijk respect. (PO)

Lees alles over Pinkpop 2012 op onze special

Bekijk de lezersfoto's van Pinkpop op de special van NUfoto