LANDGRAAF – Pinkpop 2012 start met zonovergoten optredens van Moss, Will and The People, Major Tom en Kyuss.

De 43e editie van Pinkpop is zaterdagmiddag van start gegaan. Bezoekers liggen languit in het gras te zonnebaden, terwijl anderen vol verwachting voor de podia staan in afwachting van de optredende bands. Het duurt nog even voordat Bruce Springsteen maandagavond afsluit, maar het festival kent een goed begin.

De Amsterdamse band Moss heeft de eer Pinkpop dit jaar te openen en doet dit met verve. Toch duurt het even voordat Moss echt op gang komt. De band is als een oude pc, die lang nodig heeft om op te starten, maar zodra ‘ie loopt wel vertrouwd aanvoelt. Halverwege komt Moss pas echt goed los.

Het grote podium dat Moss toebedeeld heeft gekregen, de mainstage, blijkt echter nog een behoorlijke uitdaging. De muzikanten zijn inmiddels wel wat festivalpodia gewend, al is de immense Pinkpopweide minder geschikt voor de veelal introverte liedjes van Moss. Desalniettemin een geslaagde opener. (PO)

Will and The People

Het zwoele, zonnige weer blijkt zonder meer geschikt voor de muziek van Will and The People. Het Britse viertal rondom Will Rendle brengt een zomerse melange van ska, reggae en pop. De vrolijkheid die dit kwartet ten toon spreidt, slaat al gauw over naar het publiek. Er wordt volop gedanst.

De inclusie van ATB’s dancehit 9 PM (Till I Come) in een van de eigen nummers van Will and The People pakt goed uit. Met Lion In The Morning Sun is Pinkpop toe aan een heuse meezinger. Het eerste feestje van Pinkpop is hiermee een feit. Alleen had deze band een groter podium verdiend. (PO)

Major Tom

Het 3FM Stage wordt dit jaar geopend door Major Tom, de winnaar van bandwedstrijd Nu Of Nooit. De band staat geconcentreerd op het podium, hoogstwaarschijnlijk strak van de zenuwen. Dat maakt de podiumpresentatie wat statisch en sober en er is geen lachje op de gezichten van de heren te ontdekken.

De muziek van Major Tom is toegankelijk en melodieus, maar mist de nodige spanning en energie. In combinatie met het warme weer zorgt dat voor een lome en futloze sfeer op het veld. Ook jammer: de bas staat zo hard dat de andere instrumenten en de zang naar de achtergrond worden verdreven. Een vervelende samenloop van omstandigheden. (LdJ)

Kyuss Lives!

De vier heren van Kyuss Lives! (voorheen Kyuss) zijn verantwoordelijk voor het eerste gitaargeweld van deze editie van Pinkpop. De groep rond John Garcia gaat al ruim twee decennia mee, maar beheerst nog steeds zijn stomende, alles vretende woestijnrock. Garcia omringt zich vandaag onder meer met oudlid Brant Bjork.

De band bouwt verrassende elementen op in zijn set: van uitgestrekte instrumentale passages tot intense en loeiharde stonerrock. Met het indrukwekkende drumspel van Björk wordt de menigte continu opgezweept. Kyuss Lives! blaast hun klassiekers nieuw leven in, met overtuiging en kwaliteit. (LdJ)

Lees alles over Pinkpop 2012 op onze special

Bekijk de lezersfoto's van Pinkpop op de special van NUfoto