BAKOE - De acts uit 26 landen gaan zaterdagavond de strijd met elkaar aan om de winst van het 57e Eurovisiesongfestival.

Het land dat in de finale van het liedjesfestijn in Azerbeidzjan de meeste felbegeerde 'douze points' in de wacht sleept, mag volgend jaar het evenement organiseren.

Dinsdag streden al 18 landen om een plek in de finale. De acts uit Roemenië, Moldavië, IJsland, Hongarije, Denemarken, Albanië, Cyprus, Griekenland, Rusland en Ierland kregen genoeg stemmen van publiek en vakjury.

Joan

Donderdag wisten ook Litouwen, Bosnië-Herzegovina, Servië, Oekraïne, Zweden, Macedonië, Noorwegen, Estland, Malta en Turkije een finaleticket bijeen te zingen. De Nederlandse Joan Franka sneuvelde in de tweede halve finale.

Ook Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en gastland Azerbeidzjan dingen zaterdagavond mee naar de winst. Zij hoefden zich niet eerst in een voorronde te bewijzen, maar waren direct geplaatst voor de finale.

De finale eindstrijd in de Crystal Hall in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, wordt live uitgezonden door de TROS, vanaf 21.00 uur op Nederland 1. Jan Smit en Daniël Dekker verzorgen het commentaar.