AMSTERDAM – Q-Music gaat een week lang radio maken vanaf dezelfde locatie, namelijk het Krasnapolsky Hotel. Het grote verschil met 3FM’s Glazen Huis-actie is volgens Gijs Staverman dat het "puur om de luisteraars draait."

Net als in 2011 strijken alle dj’s van het radiostation neer in het hotel onder de noemer Q-Music Hotel. Vanuit die plek wordt een week lang radio gemaakt en komen diverse artiesten langs voor optredens.

3FM heeft al een aantal jaar een zelfde soort formule. Tegenover NU.nl zegt Staverman dat hij de vergelijking met het Glazen Huis ergens ook wel snapt.

"Het is ook een enorme radioactie. Maar wij staan echt in contact met de luisteraars." Dat is volgens Staverman dan ook het grote verschil.

Glazen kubus

Jeroen van Inkel, die de eerste radioshow mocht doen vanuit het hotel, zegt dat het idee van het glazen huis al bestond. "Dit deden we tien a vijftien jaar geleden al met Veronica, in een kleine glazen kubus elke vrijdag op een andere locatie in het land waar luisteraars bij konden staan."

Van Inkel zegt dan ook dat geen enkel idee optimaal origineel is. "En je kunt het ons niet kwalijk nemen dat wij ook eens een week op een andere locatie dan de studio radio willen maken", aldus de 50-jarige radiomaker.

Naakt

De gasten zitten, naast dat ze mogen overnachten in een vijfsterren hotel, ook tussen de artiesten. "Als Ben Saunders of Alain Clark aan de bar staan, kunnen mensen hen een biertje aanbieden," zegt de 46-jarige Staverman.

Ook zijn er artiesten die overnachten, dus de kans bestaat dat een nietsvermoedende gast iemand in een stomdronken toestand naakt over de gangen ziet rennen die het etiket 'BN'er' heeft. "Dat is mogelijk, maar of dat ook gebeurt? Ik weet ook niet of je daar wakker voor wil blijven", aldus Staverman.

Surrealistisch

Alain Clark, die een optreden verzorgde tijdens de opening, blijft als eerste overnachten. "Het is surrealistisch, omdat ik ga overnachten in de stad waar ik woon", zegt de 32-jarige zanger. De kans bestaat inderdaad dat men de zanger aan de bar aan kan treffen.

En hij beaamt dat het mogelijk is om ‘een artiest’ dronken dan wel naakt rond te zien lopen. In ieder geval mocht Clark de week officieel openen door een lintje door te knippen. "Maar ik voelde me echt geen koningin of zo, hoor."

Ervaring

Het is voor Staverman en Van Inkel de tweede keer dat zij als hotelmedewerkers aan de slag moeten en onder meer de gasten van drankjes moeten voorzien, koffers moeten dragen en slaapkamers moeten schoonmaken. Daarvoor hebben zij natuurlijk veel ervaring opgedaan. Toch?

"We hebben zo weinig geleerd, dat we het nog steeds overlaten aan de mensen die echt het hotel runnen", grapt Staverman. Volgens Van Inkel kunnen de dj’s op deze manier, tussen het maken van radio, ook niks goed leren.

"Je leert pas dingen als je ze regelmatig doet. Diners en lunch serveren kost mij veel moeite, maar aan de andere kant denk ik dat het wel heel geinig is voor de mensen die hier zijn."

Het Q-Music Hotel is van vrijdag 25 mei tot en met 1 juni geopend

Opening Q-Music Hotel