AMSTERDAM – Pinkpopbaas Jan Smeets was onaangenaam verrast door de publiciteit die de bekendmaking van het gage van de Britse band Coldplay opleverde. "Daar doe ik nooit meer uitspraken over", zegt hij tegen NU.nl.

Coldplay was in 2011 de grote publiekstrekker van Pinkpop en reeds voor aanvang van het festival zei Smeets dat de band van Chris Martin de duurste act was die hij ooit geboekt heeft. "Na de commotie die dat de vorige keer opleverde, heb ik besloten er niks meer over te zeggen", verklaart Mr. Pinkpop.
 

"Ook omdat bands in andere landen soms andere bedragen vragen. Mensen uit de festivalwereld vinden het niet prettig als je bedragen gaat roepen." Over het gage van Bruce Springsteen dit jaar laat hij dan ook niks los, al zegt hij wel dat er bij een dergelijke hoofdact "in zes nullen afgerekend" wordt.

Springsteen vraagt minder gage dan Coldplay, waardoor Coldplay nog altijd de duurste act ooit op Pinkpop is. "Dat kan ik nog steeds bevestigen", aldus Smeets, die uitkijkt naar het optreden van The Boss. "Setlists van recente shows circuleren op diverse websites. Volgens fans wordt dit een van de beste optredens ooit."

Metallica

Het had volgens Smeets niet veel gescheeld of ook Metallica had Pinkpop aangedaan. "Ja, dat zat er dik in", bevestigt Smeets, die woensdag nog liet weten boos te zijn op zijn Belgische collega Herman Schueremans, die Metallica in het pinksterweekend boekte voor het festival Werchter Boutique.

"Er zijn een paar ongeschreven wetten in deze business en dit getuigt van geen respect", moppert Smeets. "42 jaar lang ben ik in het pinksterweekend nooit voor de voeten gelopen. Het is een ongesproken regel dat je rekening houdt met elkaars festivalperiode. Mag ik dat dan 'curieus' noemen?"

Terug

In plaats van Metallica is nu Linkin Park afsluiter op de zondag van Pinkpop. Zaterdag is The Cure de hoofdact, waarvan Smeets blij is dat de band na 26 jaar weer terug is op het festival. "Daar zijn we jaren mee bezig geweest", vertelt de festivalorganisator.

"Voor zover ik weet heeft The Cure in twintig jaar niet zo’n uitgebreide tour gedaan op festivals", vervolgt hij. Smeets is tevreden met het terugdraaien van de vorig jaar ingevoerde btw-verhoging op concertkaarten. Dit jaar betaalt Pinkpop de helft ervan. “Als er niks verandert, is Pinkpop volgend jaar vijf euro goedkoper”, belooft hij.

Lees alles over Pinkpop 2012 op onze special

Bekijk de lezersfoto's van Pinkpop op de special van NUfoto