AMSTERDAM – De Brit Billy Bragg deed woensdag Amsterdam aan met zijn politiek geladen liedjes. "Mijn zang is verbeterd sinds ik voor het laatst in Nederland was", verzekert hij. "Maar mijn Nederlands niet."

De laatste keer dat Bragg in Nederland optrad was in 2008. Van noemenswaardig succes kan de Brit hier niet spreken, al geniet hij in zijn thuisland wel een bijzondere status als popmuzikant. Zijn bekendste liedjes zijn Sexuality, A New England (hier vooral in de uitvoering van Kirsty MacColl) en Greetings To The New Brunette.
 

Zijn show zou aanvankelijk plaatshebben in De Duif, een kerk aan de Prinsengracht, maar werd verplaatst naar de grote zaal van Paradiso. Die blijkt Bragg niet vol te krijgen, maar het weerhoudt hem er niet van een gepassioneerde show te geven met vurige betogen over zijn politieke standpunten en een aantal van zijn beste nummers.

Bragg gaat van start met de Leon Rosselson-cover The World Turned Upside Down en een paar nummers later steekt hij een hele preek af over Twitter. "Cynisme is onze grootste vijand", verklaart hij over het medium. Twitteraars moeten worden aangesproken op hun gedrag als ze over de schreef gaan, aldus de zanger.

Kruidenthee

Verder praat de zanger over voetbal, over zijn held Woody Guthrie (Amerikaanse folkzanger) en hij grapt dat collega Morrissey hem adviseerde Californische kruidenthee te drinken. Een groot deel van het optreden spendeert Bragg echter aan zijn ideeën over de moderne samenleving en het bestrijden van fascisme.

Zijn politiek pamflet overschaduwt op momenten zijn liedjes, die vaak al voor zichzelf spreken. Enkel gewapend met zijn gitaar brengt hij sterke uitvoeringen van liedjes als The Space Race Is Over, All You Fascists Bound To Lose en The Milkman Of Human Kindness, al lijkt hij net zo lief te orakelen over socialisme.