AMSTERDAM – The Temper Trap nam de titelloze opvolger van doorbraakalbum Conditions op in Los Angeles met producer Tony Hoffer. "Ik haat het opnameproces, het voelt als werk", zegt zanger Dougy Mandagi.

De Australiërs debuteerden in 2009 met Conditions. Eerste single Sweet Disposition deed het wereldwijd goed in de hitlijsten. The Temper Trap intensief, waarna het direct begon met schrijven van liedjes voor het tweede album. In de daaropvolgende maanden voltrokken de dagen zich min of meer in hetzelfde stramien.

"Het voelde bijna als een normale baan: om negen uur klokten we in en om vijf uur klokten we weer uit", vertelt Mandagi. "Gelukkig zijn wij in de bevoorrechte positie dat we houden van wat we doen." Met het schrijfproces heeft Mandagi weinig moeite, met het opnameproces des te meer.

"Eerlijk gezegd was ik behoorlijk gespannen tijdens het opnemen van Conditions (met Adele-producer Jim Abbiss, red.), ik voelde me zelfs een beetje ongemakkelijk. Dit keer was de sfeer juist relaxt en ongedwongen. Als ik ‘s ochtends opstond had ik daadwerkelijk zin om aan de slag te gaan."

"En dat zegt uitgerekend degene in de band die het opnameproces het meest haat. Echt, ik haat het. Het voelt als werk." Dit keer stond niet de Britse producer Jim Abbiss, maar de Amerikaan Tony Hoffer The Temper Trap terzijde. Hij produceerde albums van onder andere The Kooks, Beck en Depeche Mode.

Onvermijdelijk

"Tony had een heel arsenaal aan vintage synthesizers tot zijn beschikking", vertelt Mandagi. "Hij weerhield ons ervan zogenaamd onvermijdelijke, voor de hand liggende keuzes te maken. Soms vonden we dat een liedje strijkers nodig had, maar Tony wilde de plaat een unieker geluid geven door synthesizers te gebruiken."

Mandagi wil niet zeggen dat producers altijd gelijk hebben. Maar het is volgens de geboren Indonesiër een feit dat een fris perspectief alleen kan komen van iemand buiten de band. "Er is een buitenstaander nodig geweest om onze band een weg in te laten slaan die we normaal gesproken niet waren ingeslagen."


The Temper Trap staat op 29 juni op Rock Werchter (BE) en op 30 juni op Rockin' Park, Nijmegen.