BAKOE - Roemenië, Moldavië, IJsland, Hongarije, Denemarken, Albanië, Cyprus, Griekenland, Rusland en Ierland staan zaterdagavond in de finale van de 57e editie van het Eurovisiesongfestival.

De acts uit 18 Eurovisielanden trokken dinsdagavond in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, in de eerste halve finale van het Europese liedjesfestijn alles uit de kast om de gunst van het publiek en de vakjury.

De tien artiesten met de meeste stemmen sleepten een felbegeerd ticket naar de finale in de wacht.

Mandinga uit Roemenië (met het nummer Zaleilah), Pasha Parfeny uit Moldavië (met het nummer LDâutar), de IJslandse Greta Salóme & Jónsi (Never Forget), Compact Disco uit Hongarije (Sound of Our Hearts), de Deense Soluna Samay (Should've Known Better), Rona Nishliu uit Albanië (Suus), Ivi Adamou uit Cyprus (La La Love), Eleftheria Eleftheriou namens Griekenland (Aphrodisiac), Buranovskiye Babushki uit Rusland (Party for Everybody) en de Ierse Jedward (Waterline) kregen dinsdagavond de meeste punten.

Franka

Donderdag nemen nog achttien acts het tegen elkaar op om de laatste tien finaleplaatsen. Ook de Nederlandse afvaardiging Joan Franka komt dan in actie met haar liedje You and Me. Tijdens de tweede halve finale mag het Nederlandse publiek voor het eerst van zich laten horen.

De twintig beste artiesten uit de twee halve finales strijden zaterdag tegen elkaar. Dan doen ook de acts uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en gastland Azerbeidzjan mee. Zij hoeven zich niet eerst in een voorronde te bewijzen, maar zijn direct geplaatst voor de finale.

Pas na de finale wordt bekendgemaakt hoeveel punten elke act in de voorrondes wist binnen te slepen.

Eerste halve finale Eurovisie Songfestival