AMSTERDAM – Alsof de carrière van Triggerfinger nog niet voortvarend genoeg liep, scoort het Belgische trio met Lykke Li-cover I Follow Rivers pardoes zijn grootste hit ooit. De band blijft vooruit kijken. "We moeten toch eens in De Kuip spelen."

Breng een uur door met Triggerfinger en je begrijpt waarom ze het touren en continu op elkaars lip zitten nog altijd niet zat zijn. Weinig bands stralen zo ontzettend veel plezier uit als deze heren. Een klein stukje van de energie die ze met elkaar opwekken, staat nu geregistreerd op Faders Up 2, de tweede liveplaat van de band.


Strikt gezien heeft Triggerfinger nu drie livealbums, maar de vorige, opgenomen in Londen, wordt door de heren zelf niet erkend. "Die is tussen de mazen van het net doorgeglibberd", aldus frontman Ruben Block. "Het was absoluut niet de bedoeling dat die officieel uitkwam."

"Het team dat daarachter zat, zag alleen maar dollars. Als je er nu een in je bezit hebt, heb je een collectors item. Wat ons betreft is de kwaliteit niet goed genoeg om die plaat als een officiële release te bestempelen. Vanuit dat oogpunt zetten we nu ook iets recht."

Spacecake

Faders Up 2 is een registratie van de drie Melkweg-shows die Triggerfinger in 2011 speelde. Bassist Paul Van Bruystegem, ook wel bekend als Lange Polle of Monsieur Paul en tevens het type man waarvoor de letter U uitgevonden lijkt, steekt direct van wal met een mooie anekdote over de zaal: "Ik heb daar mijn eerste spacecake gegeten."

"Toen wij er lang geleden speelden, stond er nog een marktje en daar verkochten ze die dingen. Ik at er een en vervolgens direct nog een, omdat ik niets voelde. Vervolgens kon ik het podium niet meer vinden en ben ik er drie keer voorbij gelopen. En zij maar roepen: ‘Polle! Polle!’."

Sympathiek

Terwijl de andere twee bandleden praktisch over de grond rollen en verkondigen dat ze ooit bijna niet konden spelen omdat ze kort daarvoor te hard gelachen hadden in de kleedkamer, gaat Van Bruystegem over op de dame die anno 2012 in één adem met Triggerfinger genoemd wordt: Lykke Li. "Zij is wel een, eh, hele sympathieke, hè?"

Triggerfinger - I Follow Rivers (Live @ 3FM, 2012)"Maar je merkt dat andere landen die hit oppikken", vervolgt hij serieuzer, om daar vooral niet te lang in te blijven hangen. "Zij kijken naar die hit, die wij in tien minuten in elkaar geflanst hebben, en zien daar ook wel wat in. Als Duitsland en Frankrijk eenmaal binnen zijn, is het een kwestie van dagen voor de rest van Europa volgt."

Begrip

Toch lijkt het alle grappen en grollen ten spijt daadwerkelijk een kwestie van tijd voor Triggerfinger in heel Europa een begrip is. Vergeet niet dat All This Dancin’ Around, het laatste album van de band, inmiddels meer dan 45.000 keer over de toonbank is gegaan. De drie Melkweg-shows waren niet zonder reden stuk voor stuk uitverkocht.

"De muziek die op de populaire radio gedraaid wordt, is heel erg korte termijn", aldus drummer Mario Goossens. "Die rockmuziek van ons is allemaal veel te hard voor ze", vult zijn frontman aan, die vervolgens vervolgt met een pleidooi over zijn passie voor muziek. "Het voelen van potentieel, dat is voor mij het mooiste van allemaal."

Uitdaging

"Soms speel je gewoon met jezelf om iets bij te leren of omdat je iets leuk vindt. Dan voel je ineens dat het iets kan worden en de uitdaging die daarin zit, is waanzinnig. Het is fantastisch om dat te voelen. Zo lang je dat hebt, is het goed. Dit is de fijnste bezigheid die ik mij kan voorstellen."

Triggerfinger - First Taste (Live @ Lowlands, 2010)Hoewel de fans van Triggerfinger nu weer even zoet zijn, zou het voor hen mooi zijn wanneer er binnen niet al te afzienbare tijd weer een nieuwe studioplaat verschijnt. Block vertelt dat de band een optie heeft voor een studio in november, maar dat die mogelijk verschoven wordt. Wel liggen er al enkele nieuwe nummers op de plank.

Takkeherrie

Black Panic is daarvan vooralsnog favoriet en is volgens de band "alle Lykke Li’s nog aan toe een fijn streepje takkeherrie". Vooralsnog staat het leven van Triggerfinger in het teken van liveshows. Zo staat onder meer Lowlands op het programma en wordt er gesproken over een HMH-show, al zijn de heren daar nog niet helemaal over uit.

"Dat is zo een beetje hoe het altijd gaat, hè?", concludeert Goossens. "Waarom kunnen wij dat niet doorbreken en gewoon twee weken in de Melkweg spelen?" Maar dan blijft er helemaal geen tijd meer over voor dat nieuwe album. Of zoals Van Bruystegem Triggerfinger anno 2012 samenvat: "U kunt uw eigen niet in 95 duizend stukken zagen."