AMSTERDAM - Roel van Velzen vindt dat hij nuchterder tegen zijn carrière als muzikant aankijkt nu hij een gezin heeft. "Het is net als wanneer je op vakantie gaat, dat je ineens een helikopterview hebt op je leven", zegt hij tegen NU.nl.

De zanger bracht onlangs het album The Rush Of Life uit, dat Van Velzens leven op dit moment samenvat. "De plaat gaat eigenlijk over de afgelopen twee jaar van mijn leven, over dingen die ik heb meegemaakt. Ik weet niet of het door de leeftijd komt. Maar ik ben inmiddels wel getrouwd, ik heb een kindje, een huis - de basis is goed."

"Ik durf nu meer bij mijn gevoel en ik kan makkelijker erover schrijven", beschrijft Van Velzen. Hij noemt zijn bruiloft als voorbeeld. "Ik raakte ineens heel erg geïnspireerd door een gebeurtenis als een trouwerij. Dat had ik van tevoren nooit gedacht. Het is zo’n ijkpunt, zo’n poel van liefde. Het heeft zomaar drie liedjes opgeleverd."

"Ik denk dat ik vroeger vooral bezig was met de dingen die ik niet had en die ik miste, terwijl ik me nu heel erg van bewust ben van wat ik wél heb. Dat klinkt misschien heel zweverig, maar er spreekt wel veel dankbaarheid uit voor alle dingen die ik mag meemaken. Daar staat The Rush Of Life voor: de kick die ik krijg van al die dingen."

Diversiteit

Het drukke artiestenbestaan is noodzakelijk om scherp te blijven, vindt hij. "Ik zou ook niet anders kunnen. Die diversiteit gedij ik goed bij. The Voice, een theatertour, nummers voor het album schrijven, festivals: allemaal verschillende facetten waarin ik mijn creativiteit kan uiten." Het vaderschap heeft hem wel veranderd, erkent hij.

"Wat de ene dag nog superbelangrijk is – muziek, touren, allemaal leuke dingen die erbij komen kijken – is dan nog steeds belangrijk, maar je kunt het vanaf een ander niveau bekijken. Je kunt dingen beter relativeren en je leert dingen minder serieus te nemen door er vanaf een afstandje naar te kijken. Dat vind ik wel mooi."

Aangewakkerd

Niet alleen zijn eigen gezin had direct of indirect een invloed op zijn nieuwe album, maar ook zijn vader Kor. Pa Van Velzen liet hem als jongen The Beatles horen en zingt om die reden mee op het openingsnummer Sing, Sing, Sing. "Mijn liefde voor muziek, die heeft mijn vader bij me losgemaakt. Hij heeft het aangewakkerd."

De eerste single en tevens het titelnummer van The Rush Of Life deed fans vermoeden dat VanVelzen de dancekant op zou gaan, maar dat is zeker niet het geval. "De liedjes waren leidend", stelt hij. "Als een liedje erom vroeg, dan ging het die kant op. We wilden geen themaplaat maken, dat was met het vorige album wel zo."

Nadenken

"Dat was heel fijn, maar ik hou er wel van als een plaat heel divers is, zoals die eerste was", aldus Van Velzen. "Bij die eerste plaat heb ik heel erg lopen nadenken over hoe het moest klinken. Dit is het eerste wat mensen van mij horen en ze gaan een beeld van mij vormen: lukt dat?"

"Bij de tweede denk je: ‘woow, dat moet weer lukken!’ Bij de derde heb ik dat heel erg losgelaten." Het belangrijkste vond Van Velzen, dat hij er zelf tevreden mee was. "Het is een plaat voor mezelf geworden, zoals muziek maken ook eigenlijk een heel erg egoïstisch ding is. Als ik het zelf niet leuk vind, kan ik er niks mee."