AMSTERDAM – De Zweedse groep ABBA heeft maarliefst vijf miljoen exemplaren verkocht van het album Gold: Greatest Hits. Dat betekent dat één op de vijf Britse huishoudens die cd van ABBA in huis heeft.

Dat meldt The Official Charts Company.

"De afgelopen twintig jaar heeft één op de vijf huishoudens een exemplaar van Gold gekocht", zegt Martin Talbot van The Official Charts Company. Hij stelt dat ABBA "zonder twijfel een van de favoriete acts van Britse muziekliefhebbers ooit" is.

Gold: Greatest Hits verscheen in oktober 1992 en was indertijd een van de eerste verzamelalbums van ABBA op compact disc. Sindsdien zijn er vijf miljoen stuks van verkocht in Groot-Brittannië. Daarmee staat het album op de derde plek van best verkochte albums in het land.

Alleen van Greatest Hits van Queen (1981) en van Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band (1967) van The Beatles zijn er meer verkocht. "Ik kan me geen club bedenken waar ik liever bij zou horen", grapt voormalig ABBA-lid Björn Ulvaeus. Het Beatles-album ligt momenteel nog 46.000 exemplaren voor op Gold: Greatest Hits.

Uitzonderlijk

Het succes van het album in met name Groot-Brittannië is uitzonderlijk. Het is het enige album dat in totaal meer dan vijfhonderd weken in de albumlijst genoteerd stond (ruim negen jaar) en het stond vijf keer op de eerste plek van die lijst. Gold: Greatest Hits is heruitgegeven in 1999, 2002, 2003, 2004, 2008 en 2010.

Wereldwijd zijn er ruim 28 miljoen exemplaren verkocht van de cd. Albums die net zoveel exemplaren verkochten, zijn Slippery When Wet van Bon Jovi, Spice van Spice Girls, Appetite For Destruction van Guns N’ Roses, Metallica van Metallica, Backstreet’s Back van Backstreet Boys en de soundtrack van Grease.