AMSTERDAM – Debuutalbum Language van Zulu Winter kent een roerige ontstaansgeschiedenis. De bandleden gingen elkaar geregeld verbaal te lijf. "In een band draait het niet om goede manieren", aldus gitarist Henry Walton.

"We zitten elkaar behoorlijk op de huid", legt Watson uit. "Als iemand van ons het niet eens is met wat een ander doet, dan zegt hij dat. Vervolgens hebben we een discussie. Soms bekken we elkaar af, maar we komen er altijd uit. Het is een tijdrovend proces, omdat we vijf behoorlijk koppige individuen zijn."
 

"Je moet het geduld kunnen opbrengen om de lange, moeilijke route te nemen." De bandleden van Zulu Winter spelen al sinds jonge leeftijd samen in bandjes. Zo’n achttien maanden geleden besloten de vrienden uit Londen te stoppen met optreden en zich volledig op het maken van een album te storten.

"Natuurlijk hebben we ons afgevraagd of dat wel zo’n verstandige beslissing was, maar meteen toen we aan de plaat begonnen, wisten we dat we iets goeds en eerlijks op het spoor waren", stelt Zanger/gitarist Will Daunt. "Uiteindelijk heeft het mooi uitgepakt."

Wat het bandleven zo interessant maakt, zegt Walton, is dat je zo ongelooflijk veel tijd met elkaar doorbrengt. "Het is onvermijdelijk dat het ene individu soms moet inleveren op creatief gebied om de rest van de band tegemoet te komen."

"Als je aan het creëren bent, mogen persoonlijke gevoelens geen rol spelen. Wat er in de oefenruimte en in de studio gebeurt, heeft niets met onze vriendschap te maken. Zodra we de studio uitlopen, zijn we weer vrienden."

Gefrustreerd

"Je moet je blijven realiseren dat het allemaal om de muziek draait. Natuurlijk zijn er woordenwisselingen en raak je soms gefrustreerd, maar muziek is een goed middel om negatieve gevoelens de baas te worden."

Volgens Daunt moet de band onthouden dat de druk op en aandacht voor Zulu Winter niets te maken heeft met de vriendschap tussen hun vijven. "Zodra je te veel aandacht gaan besteden aan wat het publiek en de media over je zeggen, zet je je eigenheid op het spel."


Zulu Winter staat op 19 augustus op Lowlands, Biddinghuizen.