AMSTERDAM – Berichten dat U2-zanger Bono de rijkste muzikant ter wereld zou worden op het moment dat Facebook naar de beurs ging, zouden incorrect zijn.

Dat beweert het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

Vrijdag meldde het Britse tijdschrift NME dat Bono anderhalf miljard dollar zou verdienen aan de beursgang van Facebook, waarvan het bedrijf van het U2-lid 2,3 procent van alle aandelen bezit. Billboard wijst het verhaal van NME naar het rijk der fabelen.

Volgens een berekening van Billboard zou Bono geen anderhalf miljard dollar (circa 1,2 miljard euro) eraan overhouden, maar 'slechts' 10 miljoen dollar (8 miljoen euro). Daarbij is er rekening gehouden dat het bedrijf van Bono, Elevation Partners, slechts een klein deel van de gemaakte winst in kas houdt.

Bovendien was Elevation Partners niet van plan al zijn aandelen bij de beursgang te verkopen, maar slechts 11,5 procent. Billboard verwacht dat het fonds circa 31 miljoen dollar (bijna 25 miljoen euro) winst maakt met de verkoop van de aandelen, dat Bono ook nog eens moet delen met andere eigenaren.

Constructies

In het meest ongunstige geval, afhankelijk van belastingen en andere bedrijfstechnische constructies, kan Bono er persoonlijk zelfs maar 4 miljoen euro aan over houden. Het kan echter ook aanzienlijk meer worden, afhankelijk van andere, onbekende investeringen van de muzikant.

Billboard sluit in elk geval uit dat Bono en zijn zakenpartners anderhalf miljard dollar verdienen aan de verkoop van aandelen in de socialmediasite. Dat betekent dat Paul McCartney zich, met een geschat vermogen van 830 miljoen euro, nog altijd de rijkste muzikant mag noemen.