AMSTERDAM – Tijdens de aanstaande editie van De Nacht Van… staat de muzieksmaak van radio-dj Giel Beelen centraal. "In eerste instantie wilde ik het niet doen, omdat ik het als een soort zelfbevlekking zag", zegt hij tegen NU.nl.

"Carice van Houten en Jan Mulder snap ik, maar dat is een hele andere league dan waar ik mij in bevind", zegt Beelen over de eerdere hoofdgasten van het jaarlijkse muziekevenement. Hij zegt ook niet exact te weten waarom de organisatie hem gevraagd heeft. "Dat is moeilijk te zeggen", aldus Beelen. "Ik heb het ze afgeraden."
 

Na lang aandringen besloot Beelen toch in te stemmen, met als voornaamste beweegreden mensen op andere muziek te wijzen dan ze misschien gewend zijn. "Ik wil dat mensen geraakt worden en er meer van willen horen. Wat dat betreft ben ik diskjockey in de oudste zin van het woord. Ik wil een gids in muziekland zijn."

Onder meer die gidsfunctie leverde zijn ochtendprogramma op 3FM de Zilveren Reissmicrofoon op. "Het is een personalityshow, het draagt nota bene mijn naam, maar er zijn weldegelijk veel anderen die ervoor zorgen dat ik alles binnen handbereik heb, de juiste ingrediënten om bij elkaar te gooien, om een goed gerecht te maken."

Verwachten

Het Radio Filharmonisch Orkest, Blaudzun en Kern Koppen geven de breedte van Beelens muzieksmaak weer. "Veel mensen verwachten het niet van mij, want mijn belangrijkste ding is de ochtendshow. Maar ik draai ook jazz op Radio 6 en ik heb een programma op Radio 4. Het zijn allemaal losse groepen en die komen op deze avond samen."

Klassieke muziek speelde een grote rol in zijn jeugd. "Ik zat vroeger op ballet, dat heeft zich afgespeeld van mijn zesde tot mijn twaalfde, ongeveer. Ik vond het heel leuk en ik vind het nog steeds heel leuk. Eerst mocht het niet van mijn ouders, want ze dachten dat ik het alleen maar wilde omdat mijn grote zus het ook deed."

Bewegen

"Prachtig was dat", herinnert Beelen zich. "Je lichaam bewegen op klassieke muziek heeft iets bijzonders." Hij werd aangenomen op het Conservatorium in Den Haag, maar in zijn pubertijd begon hij werken bij de lokale radio interessanter te vinden. Hij besloot van het Conservatorium af te zien, al voelde hij teleurstelling bij zijn balletjuf.

"De lol was ervan af", vertelt Beelen. "Toen ben ik gestopt, om het nooit meer aan te raken. Tot ik vier jaar geleden met een meisje in gesprek raakte. Ze was danseres, dus dat vond ik wel leuk – en ik vond haar vooral heel erg leuk. Ze is tot op de dag van vandaag mijn vriendin. Ze heeft die liefde weer bij me opgerakeld."

Verafgoding

Beelen werd bekend als dj, maar denkt niet dat hij populairder is dan de artiesten die hij draait. "Als Marco Borsato over straat loopt, dan gaan mensen foto’s maken en vragen ze zijn handtekening. Een soort verafgoding, dat hoort erbij. Tegen mij gaan ze een heel verhaal lullen, omdat mensen het gevoel hebben dat ze me kennen."

Tussen optredens van het Radio Filharmonisch Orkest, Chef’Special, Jesse van Ruller, Blaudzun, Daria van den Bercken, Martijn Koning en Kern Koppen door, voelt journalist Cornald Maas de dj zaterdagavond aan de tand over van alles en nog wat. "Alles mag, geen enkele grenzen, niks is taboe, net als in mijn radioshow."


De Nacht Van… Giel vindt zaterdag 12 mei plaats in Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht.