AMSTERDAM – In de lijst van de best verkochte singles in Groot-Brittannië in de 21e eeuw gaat Pop Idol-winnaar Will Young aan kop. Ook toenmalig finalist Gareth Gates staat in de top 3.

Dat blijkt uit de lijst die The Official Chart Company publiceert.

Met 1,8 miljoen verkochte exemplaren is de single Anything Is Possible van Will Young met afstand de best verkochte single in Groot-Brittannië van de afgelopen twaalf jaar. Het was Youngs eerste single na het winnen van Pop Idol in 2002.

De single was overigens een dubbele A-kant met het minder bekende liedje Evergreen, een cover van Westlife. Youngs collega Gareth Gates auditeerde met een ander nummer van Westlife en stond naast hem in de finale. Zijn cover van Unchained Melody (van The Righteous Brothers) staat op de derde plek in de verkooplijst.

X Factor

Ook X Factor had grote invloed op singleverkopen, getuige noteringen van Alexandra Burke (Hallelujah, nummer 8), Leona Lewis (Bleeding Love, nummer 21), Matt Cardle (When We Collide, nummer 24), X Factor Finalists (Hero, nummer 43), Joe McElderry (The Climb, nummer 47) en Olly Murs (tweemaal buiten de top 100).

Will Young - Anything Is Possible (2002)Adele staat met ruim 1,3 miljoen verkochte exemplaren van Someone Like You op de tweede plek van de best verkochte singles van deze eeuw. De top 5 wordt compleet gemaakt door I Gotta Feeling van Black Eyed Peas (hoogst genoteerde groep en hoogst genoteerde Amerikaanse act) en It Wasn’t Me van Shaggy en Rikrok.

Liefdadigheidsactie

Opvallend is de hoge notering van Tony Christie op nummer 7, met het nummer (Is This The Way To) Amarillo uit 1972. Het liedje werd in 2005 gebruikt voor een grote liefdadigheidsactie van de omroep BBC en werd vervolgens opnieuw op single uitgebracht, aangevuld met een remix en een videoclip van komiek Peter Kay.

Dankzij het succes van de musicalserie Glee staat Don’t Stop Believin’ van Journey (1980) op de veertigste plek. De best verkochte kerstsingle in Groot-Brittannië deze eeuw is de remake van Do They Know It’s Christmas?, uit 2004 (nummer 10). De artiest met de meeste notering in deze lijst is Rihanna, met in totaal zeven singles.