AMSTERDAM – Na een optreden op de Zwarte Cross werd Birth Of Joy direct getekend door Suburban. Het debuut Life In Babalou is volgens zanger Kevin Stunnenberg een mooie start. "Ik kan niet wachten om nieuwe uitdagingen te zoeken."

Birth Of Joy wordt gevormd door drie muziekliefhebbers, conservatoriumstudenten en bovenal goede vrienden uit alle uithoeken van het land. Volgens zanger Kevin Stunnenberg zat dat het schrijf- en studioproces voor het nieuwe album niet in de weg. "Het was juist een kort en soepel albumproces", legt hij uit aan NU.nl.

"Het afronden van het schrijven duurde drie dagen en daarna hebben we een week in de studio gezeten. We mochten gebruik maken van een groot antikraakpand in Enschede, dat was erg prettig." Het was een leerzaam proces voor de drie orgelrockers.

"Ik wist niet dat onze muziek eigenlijk zo vaag was, tot we gingen opnemen", lacht Stunnenberg. "We zijn drie eigenwijze jongens, wat soms resulteerde in haast experimentele geluiden." Vooral in het nummer Magic is die kant van Birth Of Joy te horen. "Dat was het moeilijkste gedeelte van het opnemen", vindt hij.

Geslaagd

"Het was een soort apart experiment, we wisten niet goed hoe het zou uitpakken. Gelukkig zijn we uiteindelijk geslaagd." Volgens Stunnenberg was het geen makkelijke opgave om het livegeluid, het veelbesproken visitekaartje van Birth of Joy, op het album vast te leggen.

"Daar zouden we nog heel wat verder in kunnen gaan", geeft hij toe. De eerste reacties op het nieuwe materiaal van Birth Of Joy zijn positief. Zelfs zo positief, dat de groep wordt vergeleken met muzikale grootheden als The Doors en MC5. "Ik vind het soms wel jammer dat ze zoiets zeggen", aldus Stunnenberg. "Wij zijn Birth Of Joy."

Klagen

"Het is wel een hele eer om met zulke bands vergeleken te worden, we mogen zeker niet klagen", zegt Stunnenberg begripvol. "Maar hoewel we heel graag naar die bands luisteren, zijn het wel invloeden die ons in de mond worden gelegd."

Zelf luistert Birth Of Joy naar de meest uiteenlopende muzieksoorten, vindt de frontman. "Ik luister ook graag naar klassieke muziek. De verschillende muzikale achtergronden van ons drieën dragen goed bij aan de diversiteit die op het album te horen is."

Dreef

Voor Birth Of Joy ziet de toekomst er rooskleurig uit. Een televisiedebuut bij De Wereld Draait Door, een album en een platencontract kan het trio al in hun zak steken. "We zijn lekker op dreef nu. Dit is het goede moment om ook meteen door te pakken", zegt Stunnenberg.

"Het beste is dat alles zo goed volgens plan verloopt. Nu is het moment gekomen om echt voor deze band te gaan. Ik heb ontslag genomen bij mijn bijbaantje en ook voor de rest wordt dit nu de prioriteit. Ik kan niet wachten om nieuwe uitdagingen te zoeken."