AMSTERDAM – Met uitbrengen van debuutalbum My Head Is An Animal is de de IJslandse band Of Monsters And Men de doorbraak nabij. "We hebben op veel vlakken geluk gehad", zegt de band tegen Nu.nl

Met de hitsingle Little Talks wist Of Monsters And Men zich in korte tijd los te wrikken van de IJslandse grond om de wereldwijde folkscene binnen te dringen. Het begon met het winnen van een bandwedstrijd. "Een van de prijzen was een optreden op het Iceland Airwaves festival", aldus zanger Ragnar þórhallsson.

"Daar werden we opgepikt door een Amerikaans radiostation", vervolgt hij, over het verloop na het succesvolle optreden op het IJslandse popfestival. "Ze namen een sessie op met ons, die zorgde voor veel reacties op YouTube. We waren groot in Amerika, zonder er ooit te zijn geweest."

Volgens drummer Arnar Rósenkranz Hilmarsson was de doorbraak echter geen toeval. "We hebben op veel vlakken geluk gehad, maar zijn ook zeker harde werkers. Een radiostation besteedt geen aandacht aan je band als je kwalitatief gezien niet sterk bent."

Contact

Over de kracht van YouTube en sociale media is Of Monsters And Men erg te spreken. "Zonder YouTube waren we niet zo groot als nu", vertelt bassist Kristján Páll Kristjánsson. "We proberen altijd actief te zijn op internet en zo contact te onderhouden met fans."

Hilmarsson uit echter zijn bezorgheid over Facebook. "Ik vind het niet prettig dat je onbewust alles van iedereen weet. Vooral in IJsland is het een raar fenomeen. Je kent daar sowieso iedereen in de supermarkt, maar nu weet je ook nog eens wat ze gisterenavond gedaan hebben."

Delen

Toch is het voor de band een prettig medium. "Facebook is ideaal om muziek te delen. Dat is tegenwoordig belangrijker dan cd’s verkopen. In IJsland heb je niet eens goede cd-winkels en ook geen iTunes store. Dan zijn sociale media de beste optie", stelt aldus þórhallsson.

Of Monsters And Men - Little Talks (Live, 2010)Ondanks het beperkte aantal cd-winkels is de band positief over zijn thuisland. Kristjánsson: "De muziek die in IJsland als popmuziek wordt beschouwd, zou de rest van de wereld ‘alternatieve muziek’ noemen. Er is een levendige en diverse muziekscene gaande."

Bus

Þórhallsson gaat verder: "En als je rekening houdt met de populatie, is de muziekscene in verhouding groter dan waar ook ter wereld. Maar bands kunnen geen kant op: je kan geen bus huren en de buurlanden verkennen, zoals in Europa."

Geen wonder dat Of Monsters And Men zo trots is op zijn succes. My Head Is An Animal komt zelfs uit bij een grote platenmaatschappij. "Sommigen zeggen dat je dan je ziel verkoopt aan de duivel. Maar zo voelt het voor ons helemaal niet", vertelt Hilmarsson.

"Je huurt mensen in om voor korte tijd controle over je leven te hebben en dat voelt in het begin vreemd", vertelt Kristjánsson. "Maar tot nu toe gaat alles goed. We zijn blij met ons besluit en het team dat achter ons staat. Alleen hadden we dit nooit kunnen redden."