ROTTERDAM – De Amerikaanse rockband Train dankt zijn succes aan het Nederlandse publiek. "Nederland was de eerste. Weet dat jullie dit krediet hebben", zegt zanger Patrick Monahan tegen NU.nl.

"Ik wil dat Nederland weet dat wij aan iedereen, waar dan ook, zullen blijven vertellen dat het voor ons allemaal begon in jullie land", beweert de zanger van Train, die in april zijn zesde album uitbracht, California 37. Dat album is nu al een groot succes, vooral in eigen land Amerika. "We zijn opnieuw geboren", zegt de 43-jarige Monahan over de kaskraker.

"Als band, maar ook als personen. Ik schreef nummers als Calling All Angels toen ik in een hele moeilijke relatie zat. Maar ik ben die relatie uiteindelijk uitgestapt en kwam vervolgens de vrouw van mijn dromen tegen, net toen ik er niet naar zocht. Dat heeft grote invloed op mijn liedjes gehad, ik schreef plotseling nummers als Hey Soul Sister."

"Ik voelde me toen ik dat schreef zo gelukkig, zo blij", stelt hij. "En in die periode zit ik nog steeds: tot ik dood ga, hoop ik. Al staan er op onze nieuwe plaat wel weer liedjes die over stuklopende relaties gaan, want dat deel raak ik nooit meer kwijt. Dat ben ik ook. Maar het is absoluut een plaat die het leven viert."

Herbezinnen

Hey Soul Sister groeide de afgelopen jaren wereldwijd uit tot een enorme hit. Dat kwam onverwacht, want na de vorige grote hit van de band, Drops Of Jupiter (Tell Me) uit 2001, verloor de muziekwereld in Europa de band uit het oog. Een pauze van drie jaar en een periode zonder succes volgde, waarin de band stevig moest herbezinnen.

Train - Drops Of Jupiter (Tell Me) (2001)Hoe anders is de situatie nu. Naar nieuwe platen wordt weer reikhalzend uitgekeken en nieuwe singles worden wereldwijd op allerlei radiostations gedraaid. De zanger van Train filosofeert graag over het huidige succes van zijn band. "Als ik terugluister hoor ik dat ik vaak iemand probeerde te zijn in plaats van echt iemand te zijn", aldus Monahan.

Missers

"Ik wilde bijvoorbeeld net zo cool zijn als, pakweg, Kurt Cobain. Hij was niet blij, dat hoorde je in zijn muziek, en ik probeerde ook zo klinken. Dat lukte me niet, ik heb als muzikant dan ook veel missers gemaakt. Toch kon ik ook in de vroege jaren van Train natuurlijk niet anders dan mezelf zijn."

"Drops Of Jupiter, dat ik schreef toen mijn moeder doodging is daar een goed voorbeeld van", denkt hij. In Nederland werd juist dit persoonlijke nummer voor het eerst opgepikt. "Waarschijnlijk is dat het belangrijkste nummer in mijn carrière. Zeker voor mij als mens. Ik voel er nog altijd heel veel bij. Het is een ode aan de meest belangrijke persoon in mijn leven."

Verliefd

Het aanzienlijk vrolijkere Hey Soul Sister is inmiddels ook een moderne popklassieker geworden, tot vreugde van Monahan. Hij vertelt dat het geïnspireerd is door het popliedje I’m Yours van Jason Mraz. "Daar werden we verliefd op, wat een geweldig nummer! Het klopte helemaal. Het werd een inspiratiebron voor ons."

Train - Hey Soul Sister (2010)Maar garanties om net zo'n monsterhit als die van Mraz te scoren had Monahan natuurlijk niet. Toen niet en ook nu niet, al prijken er op de toegankelijke rockplaat California 37 wel een handvol zeer sterke nummers met dezelfde potentie. "Tom Waits zegt altijd dat nummers naar hem zoeken, niet andersom."

Tegenwoordig

"Daar ben ik het mee eens, zo voel ik dat ook", vervolgt hij. "Nummers komen mij vinden en dat overkomt me tegenwoordig steeds vaker." Monahan zelf ziet de nieuwe verzameling liedjes van Train vooral als medicijn voor barre tijden.

"Ik geef mensen tegenwoordig liever drie minuten plezier, drie minuten waarin ze niet aan hun zorgen hoeven te denken. Het is een medicijn, ook voor mij. Deze liedjes helpen me. Het is heel fijn om iets te hebben waarmee je even in een droomwereld kunt leven."


Train staat op 1 mei in Paradiso, Amsterdam.