AMSTERDAM - Het heeft geen zin om op Koninginnedag op de bonnefooi naar Amsterdam te komen in de verwachting een dancefeest te bezoeken.

Het gratis koninginnedagfeest van Slam!FM is vol en de overige dancefeesten aan de rand van de stad zijn uitverkocht. Deze waarschuwing is afkomstig van een woordvoerster van de gemeente Amsterdam.

In het Olympisch Stadion begon om 12.00 uur het Q-dayfestival, waarvoor 20.000 mensen in de voorverkoop een kaartje hebben bemachtigd. Voor Loveland in het Oosterpark zijn 10.000 kaarten vooraf verkocht. Dit dancefestival was vorige week reeds uitverkocht.

Slam!FM

Een uur voor aanvang van het koninginnedagfeest van Slam!FM op de kop van het Java-eiland in Amsterdam liet de organisatie al weten dat er geen bezoekers meer bij konden.

Een stoet jongeren is nog onderweg naar het terrein, maar zij krijgen bij de poort te horen dat ze er niet meer bij passen. Voorgaande jaren vierde Slam!FM het koninginnedagfeest op het Rembrandtplein, maar burgemeester Eberhard van der Laan wilde dit jaar geen massale feesten meer in de binnenstad.

Op het Rembrandtplein trok het feest vorig jaar over de hele dag 170.000 bezoekers. De woordvoerster van Slam!FM kon niet aangeven hoeveel mensen zich maandagochtend hebben verzameld op de nieuwe locatie voor optredens van Quintino, Afrojack en Ferry Corsten.

Het feest begint om 12.00 uur. Op het Centraal Station worden arriverende feestgangers met tekstborden gewaarschuwd dat het Java-eiland vol is. De brug naar het eiland wordt afgesloten.

De organisatie van het Slam!FM-feest hield aanvankelijk de optie open om vanaf 16.00 weer mensen toe te laten tot het terrein, maar uiteindelijk is volgens een woordvoerster van het radiostation besloten om de poorten dicht te houden. Dit wegens aanhoudende drukte op de kop van het Java-eiland.

Museumplein

Het contrast met het Museumplein is groot. Daar waar Radio 538 voorgaande jaren altijd een grote publiekstrekker was, is het Museumplein op deze Koninginnedag stil en zo goed als leeg.

Op het Java-eiland passen volgens een woordvoerster van de gemeente tussen de 12.000 en 14.000 mensen. Dat het evenemententerrein vroeg vol zou lopen had de gemeente wel verwacht, zegt ze. Volgens de gemeentewoordvoerster zijn er genoeg alternatieven, want in totaal zijn er 224 evenementen verspreid over de stad.

Lees alles over Koninginnedag op onze special

Vijf vragen over Koninginnedag

Bekijk lezersfoto's uit het hele land op NUfoto

Volg Twitterberichten over Koninginnedag via NUlive

Feest Slam!FM Java-eiland