AMSTERDAM – Entropology is het debuut van School Is Cool, de trots van onze zuiderburen. In België werd de plaat binnen een week goud. "We zijn blij dat we nu ook de grenzen over kunnen met het album."

In 2010 won School Is Cool de befaamde bandstrijd Humo’s Rock Rally en het pakkende nummer New Kids In Town groeide uit tot een landelijke hit. Met die basis tourde de band heel België door, alvorens de studio in te duiken. "Het is vreemd om van het podium naar de studio te gaan", vertelt percussionist Andrew van Ostade.

"Opeens moest alles perfect en foutloos klinken. Het was een leerzaam proces, maar er ontstonden ook veel discussies en irritaties onderling." Zanger en gitarist Johannes Genard vult aan: "Om vervolgens na zo’n intens albumproces weer de planken op te gaan, voelde als een verademing."

"Van een heel team ga je terug naar de vaste vijf mensen waarmee het ooit begon." Terugkijkend op het proces vertelt Genard: "Het opnemen van de plaat ging erg soepel, we hadden maar twee weken studiotijd nodig. Na het mixen klonk het materiaal ook eindelijk zoals we het in ons hoofd hadden zitten."

Centraal

Van Ostade: "We probeerden in de mix steeds één element centraal te stellen. Dat is denk ik de sterkte van onze muziek, het geheime ingrediënt. Anders wordt de muziek karakterloos of saai." Genard is het met hem eens. "Als je goed luistert naar het album kan je inderdaad in ieder nummer een instrument of thema vinden dat de rest begeleidt."

"Dat is wat we ook live proberen te verwezenlijken." In Entropology zitten veel stijlen en invloeden verstopt, maar geen daarvan valt onder de noemer indie. Genard: "Indie is een uitgehold genre geworden; het heeft nauwelijks nog betekenis. De definitie is verwaterd."

Tijdloos

"De term die het beste bij ons past is barokpop, maar we houden ons er niet aan vast", aldus Van Ostade. "Het geluid op de plaat is zo divers dat we ook in de toekomst alle kanten op kunnen die we willen. Als het maar tijdloos blijft."

2012 zou wel eens het jaar van School Is Cool kunnen worden. "Ons management zei dat we het hele jaar vrij moesten houden", lacht Genard. "Maar ik kijk er naar uit. Het wordt een jaar waarin we veel gaan optreden en ons kunnen perfectioneren."

Opgeven

"We hebben hier veel voor moeten opgeven", vult Van Ostade aan. "Ik moest kiezen tussen de toneelacademie, waar ik al was aangenomen, of een muziekcarrière. Ik heb geen moment spijt gehad dat ik voor de laatste heb gekozen."

"Studies proberen we nu in deeltijd te doen, maar met vriendinnetjes is dat wat lastiger", zegt Genard. "En vakanties duren niet langer dan vier dagen. Er zitten nadelen aan het vak, maar we genieten vol op. Dit is wat we op de lange termijn willen doen."


School Is Cool staat op 2 juni op Schippop, Schipluiden en op Vestrock, Hulst.