AMSTERDAM – Het eerste album bracht de dames van The Secret Love Parade onder de aandacht en ook opvolger Mary Looking Ready wordt positief onthaald. "We zijn nu minder onbevangen", zegt Aino Vehmasto.

Vehmasto (zang/toetsen) en Janna Coomans (zang/gitaar) kennen elkaar van de middelbare school, waar ze een hechte vriendschap opbouwden die tot op de dag van vandaag voortduurt. "Na ons eindexamen, we waren 17 en 18, zijn we naar Zuid-Amerika vertrokken: Peru, Bolivia en Argentinië", vertelt Coomans.

"Ik denk dat we elkaar toen twee jaar kenden. Nu zouden we waarschijnlijk veel meer problemen zien bij het maken van zo’n reis, terwijl we toen, naïef als we waren, alle verstokte hippies die daar hun leven zitten te verdoen nog reuze interessant vonden."

Of de twee elkaar in Zuid-Amerika pas echt goed hebben leren kennen, betwijfelt Coomans. "Door samen een album op te nemen of heel intensief muziek te maken, leer je elkaar veel beter kennen dan wanneer je samen een cocktail zit te drinken in een of ander Boliviaans hostel."

Coomans en Vehmasto speelden vóór hun buitenlandse avontuur al samen in verschillende bands. Vehmasto: "Tijdens die reis hebben we geen muziek gemaakt, maar wel veel muziek geluisterd. Toen we terugkwamen zijn verder gegaan waar we gebleven waren, omdat het ons heel erg boeit om met z’n tweeën dingen te maken."

"Ons eerste album hebben we heel onbevangen gemaakt", neemt Coomans over. "Nu, met ons tweede album Mary Looking Ready, vinden we het leuk om beter over bepaalde zaken na te denken, zoals het neerzetten van een mooie show. Samenwerken met een label en een boeker maakt dat je denkt: ‘Ik wil dat het écht iets wordt’."

Recensies

Wist The Secret Love Parade ten tijde van het debuutalbum nauwelijks hoe het er aan toeging in de muziekwereld, inmiddels denkt het duo een paar stappen vooruit. "Ik was van te voren bijvoorbeeld behoorlijk benieuwd of we recensies zouden krijgen en wat daar in zou staan", aldus Coomans.

De recensies kwamen er en ze waren zonder uitzondering positief. Over interesse heeft The Secret Love Parade sowieso nooit te klagen gehad: in retrospectief moet Coomans constateren dat ze verbaasd is over de hoeveelheid belangstelling die hun debuutalbum bij verschijning in 2009 genereerde.

Aandacht

"Zeker voor zo’n klein bandje kregen we heel veel aandacht." Vehmasto knikt: "De Wereld Draait Door, Noorderslag – dat kwam allemaal voort uit dat album." Met de release van Mary Looking Ready alweer enkele maanden achter zich, richten Vehmasto en Coomans zich nu volledig op de liveshows.

Op het podium zijn ze in principe met z’n tweeën, maar de toevoeging van een bescheiden ritmesectie ziet het duo wel zitten. "Dan wordt het iets dansbaarder", licht Coomans toe. "Ik vind het persoonlijk leuker om naar mensen te kijken die dansen dan naar mensen die mij aankijken."


The Secret Love Parade staat op 3 mei in Bibelot, Dordrecht, op 5 mei in Landje van Pop, Enkhuizen en Vondelbunker, Amsterdam, op 6 mei in Waserette, Breda, op 10 mei in Pakhuis Wilhelmina, Amsterdam en op 9 juni in Vera, Groningen.