AMSTERDAM – Vijf jaar na de oprichting van Morning Parade verscheen begin maart het gelijknamige debuutalbum. "We bleven maar nieuwe nummers schrijven", aldus bassist Phil Titus.

De vijfkoppige rockformatie Morning Parade werd opgericht in 2007, nadat Anotherstory, de band waar Titus samen met zanger Steve Sparrow en gitarist Chad Thomas in speelde, uit elkaar was gevallen. "Toen we met Morning Parade begonnen, deden we het puur voor de lol", vertelt Thomas.

"We maakten in het weekend muziek ter ontspanning, met een biertje erbij." Titus: "Toen we eenmaal een paar nummers hadden geschreven, dachten we: dit zou wel eens wat kunnen worden. Dus besloten we om ook maar te gaan optreden."

De optredens, die de band in het begin op aanraden van hun nieuwbakken manager onder steeds andere namen speelde om platenmaatschappijen op afstand te houden, werden ondanks dat steeds vaker bezocht door vertegenwoordigers van labels.

"We kregen op onze MySpace-pagina veel berichten van geïnteresseerde partijen", zegt Thomas. "Onze manager zei dat we die moesten negeren. Vervolgens deed Parlophone ons een aanbod waardoor we fulltime professioneel met muziek bezig konden zijn. Ons werktempo ging plotseling omhoog, de liedjes bleven maar komen."

Gevestigd

De eerste single, Under The Stars, bleek een schot in de roos. "Die deed het iets beter dan wij hadden verwacht", lacht Titus. Het nummer is van levensbelang geweest voor de doorbraak van Morning Parade, denkt Thomas. "Met Under The Stars hebben we onze naam gevestigd. Dat liedje heeft veel voor ons betekend en doet dat nog steeds."

Het vroege succes maakte het er voor Morning Parade niet gemakkelijker op. Het publiek mocht dan wel klaar zijn voor een debuutalbum, de band was nog niet zo ver. "De nieuwe nummers die we schreven beïnvloeden de dynamiek van de oude nummers", legt Thomas uit.

Dansbaarheid

"We moesten alles wat we hadden gemaakt opnieuw tegen het licht houden. In het begin richtten we ons vooral op de dansbaarheid van de muziek", vervolgt hij. "We maakten veel gebruik van synthesizers. Dat is cool voor de livesets, maar gaandeweg beseften we dat het opnameproces ook op een andere manier kan worden benaderd."

"De muziek moest ruimtelijker worden, we wilden één goede sound neerzetten. Bij het schrijven van een plaat moet je ook rekening houden met het feit dat mensen er niet alleen live naar moeten kunnen luisteren, maar ook thuis op de bank."


Morning Parade staat op 29 april op Life I Live, Den Haag.