AMSTERDAM – Het vorige album van Anathema is pas een paar maanden oud en het nieuwe is er al. "We moeten steeds sneller werken om alle ontwikkelingen die we doormaken te kunnen uitwerken", zegt zanger Vincent Cavanagh tegen NU.nl.

"We hebben binnen een jaar twee albums gemaakt", legt hij uit. "We werkten afwisselend aan Falling Deeper en Weather Systems. In eerste instantie hadden we vier nummers die we de Weather Systems Suite noemden. We gingen de studio in met het idee om een EP te maken, maar al snel hadden we er nog tien nummers bij."

"Uiteindelijk staan er negen nummers op het album. In ons creatieve proces werken we normaal vaak van nummer naar nummer. Dit album is anders. Daar zit veel meer een thema en samenhang in. Omdat we onszelf geen restricties opleggen, niet in de vorm van genre of in welke andere vorm dan ook, is alles mogelijk."

Wie luistert naar met name de laatste albums, zou bijna vergeten dat Anathema ooit begon als doommetalband. "We zijn totaal andere mensen dan we toen waren. Ik denk dat je constant moet veranderen. Anders wordt het leven saai. Er zijn mensen die doommetal maken als ze zestien zijn en als ze zesendertig zijn nog steeds."

Entertainment

"Kijk naar AC/DC of Motörhead. Die spelen wat ze spelen. Daar is niets mis mee. Het is entertainment en mensen vinden het leuk. Maar wat wij doen is, op onze manier, onze reflectie op de diversiteit van mens zijn. Wij willen niet kiezen voor één aspect daarvan", zegt de gedreven Cavanagh.

"Mijn enige verklaring voor het feit dat we als band allemaal diezelfde ontwikkeling hebben doorgemaakt, is dat we familie zijn. We hebben hetzelfde DNA. Zeker Danny (broer en zanger/gitarist, red.) en ik. Alles wat we nu doen, komt eigenlijk voort uit wat er gebeurde toen ik tien jaar oud was."

Onvoorstelbaar

"Ik zou naar de ene school gaan, maar mijn ouders stuurden me naar een andere. Op basis van achternaam en alfabetische volgorde kwamen John (drummer, red.) en ik naast elkaar te zitten. Hij is net zoveel een broer voor me als mijn echte broers. Dat zijn zus (Lee Douglas, zangeres, red.) dan zó’n stem blijkt te hebben... Onvoorstelbaar."

Anathema - Dreaming Light (2011)Recentelijk wordt de band, met name door de fans van het eerste uur, nogal eens verweten dat ze inhoudelijk ‘te zweverig’ zijn geworden. "Ik ben altijd een positief mens geweest, maar nu ben ik ook echt een tevreden mens. Ik was niet gelukkig en had geen hoge dunk van mezelf."

Therapie

"Als je iets creëert dat een reflectie is van wat je beleeft, hoor je dat terug in de muziek", beweert Cavanagh. "Ik heb twijfels, angsten en zorgen achter me moeten laten. Dingen waar de meeste mensen doorheen gaan. Het is niet zo dat ik ervoor in therapie hoefde."

"Ik heb gewoon een weekje mijn telefoon uitgezet. Dat helpt!", lacht hij. "In de basis gaat het er gewoon om dat je jezelf bent. Een ego is maar een hoop onzin. Als Danny nummers schrijft over zijn overtuigingen, wil hij niemand iets leren. We willen geen boodschap meegeven."

Opstandig

"Er zijn al te veel mensen die dat doen. We drukken onze gevoelens uit. Wat mensen daarmee doen, is aan hen en niet aan mij. Mensen houden er niet van als ze verteld wordt wat ze moeten doen. Daar worden ze opstandig van", vindt hij, om vervolgens in te gaan op het fenomeen spiritualiteit.

"Spiritualiteit is een beladen term geworden. Het lijkt soms een negatieve bijklank te hebben, net als de term atheïsme, hoewel het tegenwoordig schijnbaar heel hip is om dat te zijn. Er zijn een hoop mensen die van de daken schreeuwen dat ze weten hoe het universum in elkaar zit. Ik weet dat niet."

Bijna-doodervaring

"Het laatste nummer op Weather Systems gaat bijvoorbeeld over een bijna-doodervaring. Die man vertelt over zijn ervaring. Hij dacht dat hij doodging. Het enige dat hij wilde, was al zijn krachten verzamelen om gedag te zeggen tegen zijn vrouw. Hij wilde haar vertellen dat hij van haar hield en dat deed hij."

"Wat daarna gebeurde, is zijn ervaring. Als je daarover wilt discussiëren, vind ik dat prima, maar ik hou me erbuiten. Als je gedwongen wordt je eigen sterfelijkheid onder ogen te zien en het belangrijkste dat je kunt doen, is afscheid nemen van je vrouw, dan is dat waar voor mij het leven over gaat. Over mensen. Al het andere is decoratie."


Anathema staat op 28 april 2012 in Paradiso, Amsterdam.