HILVERSUM – De Nederlandse band Only Seven Left lijkt met de nieuwe zanger Bjørgen van Essen aan de vooravond van een definitieve doorbraak te staan. "Het is alsof je stilstaat langs de snelweg en ineens moet invoegen", zegt hij tegen NU.nl.

"Het is moeilijk om te zeggen wanneer ik mij echt op mijn plek voelde bij de band", vertelt Van Essen over zijn intrede bij Only Seven Left. "Aan de ene kant direct bij het eerste optreden, maar aan de andere kant nu nog steeds niet voor de volle honderd procent." Hij belandde bij de band dankzij de online wedstrijd Zanger Gezocht.

Deze werd uitgeschreven na het vertrek van de voormalige zanger Bart van Dalen. Hoewel het even ter sprake kwam dat bassist Hinne Winterwerp het gat zou opvullen, besloot de groep in samenwerking met fans op zoek te gaan naar een nieuwe frontman. "Het is belangrijk om de fans te betrekken bij zo’n proces", stelt gitarist Jochem Winterwerp.

"Ik ken te veel voorbeelden van bands die plotseling verder gingen met een nieuwe zanger en het in één keer over een compleet andere boeg gooiden", legt de gitarist uit. "Nu is het veel geleidelijker gegaan. Bovendien kozen de fans Bjørgen ook als beste zanger."

"Bjørgen is ook een veel betere zanger dan onze vorige", aldus Winterwerp. "We spelen live misschien nog een of twee nummers van onze eerste plaat omdat we die nu echt veel minder vinden." Toch gooit Only Seven Left het op Anywhere From Here wel degelijk over een andere boeg.

Dubstep

De poppunkroots drijven steeds verder weg en maken ruimte voor nieuwe invloeden, zoals elektronische muziek. In nagenoeg alle nummers zitten synthesizers verwerkt. Soms zelfs met meer dan twaalf lagen over elkaar. "Op Anywhere From Here zoeken we veel meer extremen op. De bridge in Higher is zelfs bijna dubstep geworden."

Van Essen merkt dat het publiek één band duidelijk terughoort in de nieuwe sound. Toevallig is dat ook een van zijn meest favoriete acts aller tijden. "Veel mensen vertellen mij dat ze 30 Seconds To Mars horen in de nieuwe plaat. Dat is voor mij een ontzettend groot compliment."

Dynamiek

Maar op het nieuwe album haalt Only Seven Left de mosterd ook uit een compleet andere hoek, vertelt Winterwerp. "In de eerste studioweek zijn we met zijn allen naar een optreden van Tim Knol geweest, dat was ontzettend inspirerend. De dynamiek in zijn show is echt absurd vet."

"Dat is op deze plaat ook erg belangrijk voor ons geworden. Het ging van heel zacht spel met een muisstille zaal tot volle bak de band erin met een dansend publiek. Ik vind het sowieso heel knap als je dat kunt, een zaal helemaal stil krijgen."

Rauw

De invloed van Tim Knol blijft overigens niet beperkt tot een inspirerende show: de albumhoes van Anywhere From Here is ook door hem geschoten. "We wilden een iets rauwere foto voor deze hoes en dat is precies zijn stijl. Zijn foto’s zijn heel erg in-your-face, zeg maar."

Het past ook beter bij Van Essen, die vertelt uit een heel ander milieu te komen dan de rest van de groep. "Ik kom van de Herman Brood Academie waar muzikanten met hele sterke meningen rondlopen, mensen alleen naar muziek uit de jaren zestig luisteren, coke snuiven, veel drinken, et cetera", zegt hij. "Natuurlijk is dit veel vetter."