AMSTERDAM – Mr. Polska zette zichzelf definitief op de kaart met zijn debuutalbum Waardevolle Gezelligheid en het gelijknamige meldpunt. "In de Nederlandse hiphop van nu mág het wild zijn", zegt hij.

Dominik Włodzimierz Groot (22) alias Mr. Polska werd geboren in Polen. Op driejarige leeftijd emigreerde hij met zijn moeder naar Nederland. De rapper is het bekendste exponent van hiphopcollectief Nouveau Riche. In oktober maakte hij zijn solodebuut met De Boswachter EP en nu is er zijn eerste langspeler Waardevolle Gezelligheid.

In aanloop naar de release van het album lanceerde Groot het Meldpunt Waardevolle Gezelligheid, als reactie op het Polenmeldpunt van de PVV. Een publiciteitsstunt? "Als er door het meldpunt meer platen worden verkocht, prima, maar dat was niet de insteek", zegt Groot.

"Ik had ook niet verwacht dat het zo groot zou worden en dat ik opeens bij Pauw & Witteman zou zitten. Ik wilde iets over het meldpunt zeggen, omdat ik wist dat bijna niemand een tegengeluid zou geven." Ook in Polen heeft Groot inmiddels zijn verhaal gedaan op radio en televisie.

"Het was ze daar opgevallen dat er een Pool in Nederland was die het opnam voor Polen." Groots uitleg was nodig, want in zijn geboorteland heerste de gedachte dat het Meldpunt Midden en Oost-Europeanen, zoals het Polenmeldpunt officieel heet, een initiatief van de Nederlandse overheid was.

Karikatuur

Nu de storm een beetje is gaan liggen, kan Groot zich weer op de muziek richten. Soms is die serieus, maar vaker stralen de nummers van Mr. Polska plezier uit. Groot gebruikt zijn Poolse achtergrond als het hem van pas komt, maar Mr. Polska is "zeker geen karikatuur", zegt hij.

"In sommige nummers vergroot ik mijn Poolse komaf uit door een accent op te zetten, maar ik ga niet door het leven met een masker op. Mr. Polska is hoe ik ben." Groot noemt Waardevolle Gezelligheid "een momentopname". Het afgelopen jaar draaide vooral om feesten, optreden, drinken en vrouwen, dus gaat het gros van de liedjes daarover.

Wild

Dat past in een trend die Groot ziet in de Nederlandse hiphop. "Het mág wild zijn en hoeft niet per se heel serieus te zijn. Op hiphopfeestjes willen mensen springen en uit hun plaat gaan, in plaats van de hele tijd met hun handjes omhoog staan." Groot denkt dat die ontwikkeling is ingegeven door de groeiende drang om te experimenteren.

"Hiphop laat zich heel goed mixen met andere stijlen", licht hij toe. "Mijn producer Boaz v/d Beatz en ik proberen van alles: dubstep, electro, drum-'n'-bass, house, moombahton. We luisteren veel muziek in verschillende genres. Ik heb altijd geprobeerd om gekke dingen te doen, tegen de normale richting in."

Aanhang

"Want de enige manier om op te vallen, is door iets anders te doen. In het begin vonden mensen onze muziek vreemd, maar naarmate de tijd vorderde zag je onze aanhang steeds groter worden. Men is echt klaar voor onze sound." Groot heeft bij zijn verovering van Nederland handig gebruik gemaakt van internet.

Niet alleen zijn meldpunt is daar een voorbeeld van, ook op Twitter (42.000 volgers) en YouTube (enkele miljoenen views) laat de rapper zich niet onbetuigd. "De jeugd kijkt geen tv, die zit op YouTube, dus dan moet je ze daar iets moois geven", legt hij uit.

Videoclips

"In ons geval waren dat videoclips die bij onze vreemde sound pasten." De clips, die meestal worden bedacht en vormgegeven door Boaz v/d Beatz en Groot, stralen volgens die laatste "lol, plezier en gekkigheid" uit. Precies dat wat de geboren Pool zelf ook wil overbrengen.

Hij prijst zich gelukkig met de situatie waarin hij zichzelf heeft gemanoeuvreerd. Groot: "Ik sta elke dag op met een glimlach en doe elke dag dingen die ik leuk vind. De dromen die ik vroeger had, komen nu uit. Op dit moment ben ik echt gelukkig."


Mr. Polska staat op 27 april in Metropool, Hengelo, op 28 april in Paard van Troje, Den Haag en op 3 mei in 013, Tilburg.