AMSTERDAM – Wu-Tan Clan-lid Method Man kan zich met zijn 41 jaar rekenen tot de oldtimers in het hiphopvak. 

Toch weet hij altijd een energieke show neer te zetten voor de fans, zo ook dinsdagavond in de grote zaal van de Melkweg te Amsterdam.

Dat Method Man een noemenswaardige carrière achter de rug heeft moge duidelijk zijn. Toch blijft er iets knagen bij een terugblik op zijn loopbaan.

Het enorme succes van de Wu-Tang Clan buiten beschouwing gelaten, viel de solocarrière van Method Man relatief tegen. In Nederland stond hij in de top 10 als één van de Monstars Of Space Jam met Him 'Em High (The Monstars' Anthem) in 1997.

Gloriedagen

Tijdens de release van zijn solodebuut Tical werd hij door veel insiders getipt als het meest veelbelovende talent uit de Wu-Tang-familie. Het succes liep echter terug met het verstrijken van de tijd. Het is daarom ook niet verrassend dat Method Man zijn shows vult met materiaal afkomstig uit zijn gloriedagen.

Method Man begint rond de klok van 22.00 uur. Hij beklaagt zich over de te laag afgestelde volumeknop en geeft daarbij het teken aan de dj om dat knopje helemaal omhoog te draaien.

Publiek

Hij trapt af met het energieke Release Yo Self. De sfeer in de zaal zit er goed in. Dat Method Man een charismatische performer is, blijkt uit zijn opvoering van What The Blood Cloth. Samen met collega rapper Streetlife danst, sjanst en communiceert Method Man met zijn publiek.

Of hij nou een blowtje uitwisselt met zijn toeschouwers of dat hij stagedivet; er is een band tussen de artiest en zijn publiek. Tussen de nummers door weet Meth de interactie gaande te houden door middel van humor, gelikte danspasjes en een aanstekelijke glimlach.

Security

Tijdens How High schiet Method Man een fan te hulp, die op het punt staat hardhandig door de security te worden aangepakt voor het roken van een joint. "Ik heb hem die joint gegeven", luidt het verweer van Method Man, en de jongeman wordt ter bescherming het podium opgetild.

De trillende bass van Fall Out zet het feestje in de hoogste versnelling. Het hoogtepunt van de avond komt echter als Method Man een groot aantal Wu-Tang-klassiekers ten gehore brengt.

Tekst

Gedurende de opvoering van Shame On A Nigga merkt de Amerikaanse rapper dat het publiek de tekst meer dan kent. Hij besluit daarom voor het volgende nummer, Triumph, iemand uit het publiek te laten opkomen om het eerste couplet te rappen.

Dit korte experiment resulteert in een afgrijselijk slechte fanversie, maar levert ook de nodige hilariteit op. Ook de overleden Ol’ Dirty Bastard krijgt een korte hommage van de heren. En net als met al die andere jaren negentig-pareltjes zingt het publiek alles woord voor woord mee.