ROTTERDAM – Met de tijd meegaan is niet voor elke bluesmuzikant vanzelfsprekend, maar gitaarbeul Walter Trout ziet publiek van alle leeftijden bij zijn concerten. "Dat kan Justin Bieber niet zeggen", zegt hij tegen NU.nl.

"Ik hoop stiekem een beetje dat ik jonge mensen met deze plaat een lesje zal leren", zegt Walter Trout over zijn laatste wapenfeit. "Dat dit album een eerste stap voor ze wordt om de blues te ontdekken als echte, eerlijke en menselijke muziek. Jongeren moeten dit album ontdekken en vervolgens vooral verder gaan spitten, net als ik ooit heb gedaan."

"Ik hoop dat ze zo Buddy Guy, BB King en Little Richard leren kennen. Want precies hetzelfde is met mij gebeurd. Ik luisterde als tiener naar The Rolling Stones. Tot ik er achter kwam dat ze geïnspireerd waren door Howlin’ Wolf." In de titel Blues For The Modern Daze wordt niet verwezen naar moderne tijden in de muzikale zin van het woord.

"Tegenwoordig heb je autotune en drummachines, maar dat vind ik allemaal bullshit", vertelt Trout. "Dat soort zooi wordt door onze kelen geschoven door de massamedia. Helemaal cynisch ben ik niet hoor, want bands als Foo Fighters en Radiohead worden gevormd door jongens die hun hart op de goede plek hebben zitten."

Regels

"Op de plaat staan bluesnummers die over nu gaan. Over wat er nu aan de gang is. De wereld is een vreemde plek, dat wil ik beschrijven. Niemand houdt me tegen, regels zijn er niet. Voor mij is het compleet normaal om over nu te schrijven, het voelde goed. Ik heb er geen spijt van. Ook daarom ben ik fan van Bob Dylan: hij had nooit angst."

De titel slaat vooral op het feit dat Trout steeds een nieuw publiek aantreft als hij concerten geeft. "Ik zie mensen in de zaal van negentig jaar oud, van tien jaar oud. Ha, dat kan Justin Bieber niet zeggen! Blues is natuurlijk nooit zulke muziek voor de massa geweest. Het heeft zijn eigen publiek, net als jazz. Massahysterie is er in blues nooit geweest."