AMSTERDAM – De Nieuw-Zeelandse zangeres Brooke Fraser brengt voor haar tour rondom het album Flags een bezoek aan de Melkweg. Ondanks haar enthousiasme en goede zin, mist het optreden maandagavond kracht en overtuiging.

Brooke Fraser scoorde hits in Nederland met de singles Something In The Water en Betty, beiden luchtige en aanstekelijke popliedjes afkomstig van het derde album Flags. Fraser refereert in haar teksten vaak aan liefde, hoop en religie.

Ze opent de avond onzeker en krachteloos. Het geluid van haar en de band is niet goed op elkaar afgestemd en vooral de zang wordt naar de achtergrond verdrongen. Bovendien straalt van de groep geen energie af, wat zorgt voor een futloos en stroef begin.

Al na drie nummers kiest de zangeres voor een cover van Seven Nation Army van The White Stripes. Een voor de hand liggend nummer, dat bovendien niet heel overtuigend wordt uitgevoerd. Fraser zingt krampachtig over het wereldberoemde gitaarloopje heen.

Emotioneel

Ondanks de trage start van de set, weet Fraser de bezoekers voor zich te winnen door veel interactie in te bouwen. Ze vertelt het publiek over haar trip naar Rwanda en hoe dat haar leven veranderde. Een emotioneel verhaal, dat veel bezoekers ongetwijfeld een brok in de keel bezorgt.

Toch blijft Fraser haar fouten herhalen: de zangpartijen zijn te zacht en haar podiumpresentatie is statisch en oninteressant. Hierdoor is het goed merkbaar dat de aandacht van het publiek al halverwege de show begint te verslappen. Gelukkig heeft Fraser nog wat hulplijnen uitstaan.

Energieboost

Zo is daar de dansbare single Something In The Water en het ritmische Jack Kerouac. Eindelijk bewijst de groep te beschikken over goed samenspel, spanning en een fris, vol geluid. Zo krijgt het einde van het concert, ruim een uur na aanvang, toch nog de energieboost die het nodig had.

Een groot deel van de zaal is al lang niet meer geconcentreerd aan het luisteren. Achterin wordt er onbeschaamd door Frasers toegift heen gekletst. De zangeres slaagt er niet in de aandacht vast te houden vanwege de onsamenhangende opbouw van haar set, alsmede door de kwaliteit van haar performance. Haar enthousiasme is de enige redding vanavond.

Brooke Fraser in Melkweg