AMSTERDAM - Levon Helm is donderdag overleden in New York. De drummer en zanger van The Band is 71 jaar geworden. Helms familie maakte dinsdag bekend dat de muzikant op sterven lag.

"Levon Helm is vanmiddag vreedzaam gestorven", luidt een verklaring op de website van de muzikant. "Hij was omringd door familie, vrienden en bandleden en zal herinnerd worden als een briljant muzikant met een prachtige ziel."

Bij Helm werd in 1998 keelkanker vastgesteld. Hoewel zijn stem hierdoor werd aangetast, bleef hij naast drummen ook zingen. Helm maakte deel uit van The Band.

De Amerikaanse band bestond van 1965 tot 1976 onder die naam. In 1968 verscheen het inmiddels klassieke album Music From Big Pink. Daarop staan nummers als The Weight, Lonesome Suzie en I Shall Be Released.

The Band heeft onder meer grote invloed gehad op Bob Dylan en was enige tijd begeleidingsgroep van Dylan. Twee andere leden van The Band, Richard Manuel en Rick Danko, zijn al overleden. De groep bestond verder uit Robbie Robertson en Garth Hudson.