TILBURG – De onafhankelijke cd- en platenwinkels staan zaterdag in het teken van Record Store Day, gewijd aan de promotie van platenzaken wereldwijd. Sinds 2010 wordt deze derde zaterdag van april ook in Nederland gevierd.

Een viering die gepaard gaat met een breed aanbod van speciale releases voor deze dag en instore-optredens in 83 platenzaken verspreid over heel Nederland. Tien zaken meer dan vorig jaar, aldus Marlein Parlevliet van Record Store Day Nederland.

Het motief achter het initiatief is voor haar duidelijk. "De platenzaak is een prachtige ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers, waar je echt nog geprikkeld wordt om nieuwe muziek te ontdekken."

"Dat mag niet vergeten worden. Door middel van gratis instore-optredens en zeer exclusieve releases op vinyl die maar een dag te krijgen zijn, hopen we de muziekliefhebber weer terug te krijgen."

Dieptepunt

IJdele hoop wellicht, gezien de groei van de download en de concurrentie anderszins van het internet, waardoor de afgelopen jaren verschillende onafhankelijke platenzaken hun deuren hebben moeten sluiten. Toch is Parlevliet hoopvol. "Ik hoop heel erg dat het dieptepunt is bereikt."

"Iedereen weet nu hoe je muziek gratis moet krijgen, de echte muziekliefhebber die graag nog fysieke producten koopt blijft over. Dat zie je ook aan de enorme stijging van de verkoop van vinyl. De fysieke waarde van vinyl is groot; je hebt echt een exclusief werkje in je handen."

Overleven

Volgens haar moeten platenzaken daar op inspelen, onder andere met regelmatige instore-optredens, een brede muziekkennis en een sterke sfeer in de winkel. Platenzaken die dat doen, zullen volgens haar nog lang overleven. Iets wat door Maarten Koehorst, eigenaar van Sounds in Tilburg, wordt bevestigd.

Fragment uit 'High Fidelity' (2000)

"Ik zie voor een aantal muziekzaken zeker toekomst. Dan heb ik het over winkels met een regionale functie. Als je op een gegeven moment de enige zaak bent in de regio die er toe doet, dan word je een soort verzamelpunt voor muziekliefhebbers."

Zonnetje

Ook hij doet mee aan Record Store Day, met als voornaamste reden de landelijke aandacht voor het fysieke product. “Het is een te gekke manier om je winkel weer eens in zonnetje te zetten.

"Landelijke aandacht voor het fysieke product met dit evenement is toch goed voor de handel in het algemeen." Verder doet hij eigenlijk niet zoveel aan zijn zaak. Juist door het rustig te houden en de nineties-sfeer te behouden weet hij, naar eigen zeggen, klanten aan zich te binden.

Koers

"Ik heb twaalf jaar geleden een koers uitgezet en daar houd ik mij aan. Daar kunnen mensen van op aan." Dat is ook het meest aansprekende van Record Store Day voor hem – naast de drukte en de instore-optredens – de waardering voor zijn zaak die hij krijgt van klanten en bezoekers op deze dag.

In Haarlem hebben de vijf onafhankelijke platenzaken van de stad de handen in een geslagen. Niet alleen rondom het evenement aanstaande zaterdag, maar in een langere samenwerking onder de noemer Haarlem Vinyl Stad.

Opkomst

Bart Wismans van de pas geopende Suburban Record Store ziet daar de toekomst liggen. "Wij zien een sterke opkomst in vinyl. De populariteit is aan het stijgen, dat zie je terug in items op de journaals en in de kranten."

"Alle aangesloten winkels –Tipitina, North End Haarlem, Sounds Haarlem, Irrational Library en Suburban Record Store – hebben een uitgebreide vinyl collectie. De grootste platenperserij van Europa, Record Industry, zit in Haarlem en de mensen bij de Patronaat zijn vinylliefhebbers."

Logisch

"Haarlem Vinyl Stad als organisatie was een logisch gevolg." De nieuwe organisatie wordt op Record Store Day gepresenteerd met een uitgebreid aanbod aan aansluitende instores in de verschillende winkels, waarna ’s avonds de dag wordt afgesloten in Patronaat.

Daarna zal de organisatie met regelmaat – in eerste instantie tweemaal per jaar – gelimiteerde 7”-singles uitbrengen rondom verschillende thema’s. De meest uitgebreide invulling van Record Store Day bevat optredens van onder meer Go Back To The Zoo, Are You A Lion, Odonis Odonis en Minus The Tiger.

Ambassadeur

Maar over heel Nederland vinden vergelijkbare initiatieven plaats, met een grote activiteit van Nederlandse artiesten. Zo gaat Case Mayfield door de dag elf instores spelen en zal Blaudzun, als ambassadeur van Record Store Day, in Apeldoorn, Delft en Amersfoort zijn nummers ten gehore brengen.

Het meest opvallende instore-optreden is dat van de tienkoppige formatie Wooden Saints. Deze band zal in tien winkels tegelijkertijd gaan spelen, elke muzikant in een andere winkel met elkaar verbonden via een webcam.

Massaal

Volgens Parlevliet kost het geen enkele moeite om de artiesten zelf te betrekken bij Record Store Day. "Artiesten weten heel goed hoe erg het zou zijn als de platenzaak zal verdwijnen, daarom zetten zij zich ook massaal in op zo’n dag."

Volgens haar hebben veel van hen ook een speciale band met de platenzaak, hebben zij daar hun passie voor muziek ontdekt. Zo ook Spinvis, die speciaal voor Record Store Day de single B-Kantje schreef, die gratis wordt meegegeven aan een ieder die een Record Store Day-release aanschaft.