AMSTERDAM - Spinvis komt speciaal voor Record Store Day met een gratis grammofoonsingle. Zanger Erik de Jong noemt het liedje B-Kantje

De 51-jarige muzikant heeft het geschreven als een ode aan het vinyl. Wie zaterdag iets koopt in een platenzaak, krijgt het plaatje er gratis bij.

Niet alleen Spinvis komt met een single op vinyl. Ook Triggerfinger, Caro Emerald, Go Back to the Zoo en Milow brengen ter gelegenheid van Record Store Day een nummer uit. De rockband GEM komt zelfs met een EP, die een langere speelduur heeft dan een single.

Tijdens Record Store Day, die zaterdag voor de derde keer plaatsvindt, treden verschillende artiesten op in platenzaken. Onder hen Spinvis, Go Back to the Zoo en Blaudzun. De laatste is dit jaar de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day. Internationaal neemt Iggy Pop die rol op zich.

Record Store Day is de dag voor platenwinkels, muziekliefhebbers en artiesten om de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak te vieren. Record Store Day vond vijf jaar geleden voor het eerst plaats in de Verenigde Staten en wordt tegenwoordig ook in Australië, Japan en Europa gehouden.