ROTTERDAM – Met hulp van Dan Auerbach van The Black Keys begint de 71-jarige Amerikaan Dr. John dit jaar aan een tweede jeugd. Dankzij het nieuwe album Locked Down staat hij plotseling weer volop in de aandacht.

Zijn zeer kritische boodschap komt duidelijker dan ooit naar voren, tot zijn eigen opluchting. "Mijn kleindochter kwam met een cd The Black Keys bij me", vertelt Dr. John over de ontstaansgeschiedenis van de bijzondere samenwerking tussen hem en Dan Auerbach van The Black Keys. "Ik had geen idee wie dat waren, maar ik vond het meteen goed."

"Ze maken rauwe en natuurlijke muziek. Mijn kleindochter had me nog nooit iets wat ze leuk vond laten horen, maar opeens dacht ze dat ik in deze band wel geïnteresseerd zou zijn." Het was een teken van bovenaf, vindt Dr. John, die door Dan Auerbach bovendien gevraagd werd om samen een album te maken.

"Dan is naar New Orleans gekomen om me te ontmoeten. Eerst kwam hij naar mijn studio, toen naar mijn huis om liedjes te schrijven. Hij had een visie, een droom. Hij maakt nummers anders dan ik zou doen. Goed zo, zo horen dingen te gebeuren in een wereld die spiritueel is."

Belangrijk

"Alle muziek die ik heb gemaakt belangrijk voor me", zegt Dr. John, met de krakerige stem van een bejaarde die er flink op los heeft geleefd. "Maar dit album is anders, omdat het anders opgenomen is. Dan kwam met het idee voor dit album. Hij stelde dat aan me voor. Dat maakte dat er voor mij opeens iets anders gebeurde."

"Dit is belangrijk voor me, ik geloof er in. Als je dat niet doen, waarom zou je er dan aan beginnen? Ik sta achter alles wat ik gedaan heb. Niet achter de bootlegs die uit zijn gekomen, en dat zijn er heel veel. Meer dan gewone albums, trouwens. Mensen proberen geld met alles te verdienen, dus ook met deze bootlegs."

Jonger

Aan Locked Down is te horen dat Auerbach zijn stempel flink op de samenwerking heeft kunnen drukken. Niet vocaal, want Dr. John neemt zelf alle zang voor zijn rekening, maar wel muzikaal. Van aftasten was geen sprake, van een nederige houding ook niet. "Het maakte me helemaal niet uit dat hij jonger is. Leeftijd betekent niets, zolang je maar een goede geest hebt."

Dr. John - Such A Night (LIve @ Jools' Hootenanny, 1996)"Geld heeft er niets mee te maken. Ik was dakloos toen het niet hip was. Ik leefde op plekken waar jij je niets bij kunt voorstellen. Heb ik overleefd. Ik vind het niet erg. Het is maar net hoe je het beschouwd. Als ik me niet goed voel doe ik aan acupunctuur en voel ik me beter. Zo genees ik mezelf. Dat zou iedereen moeten doen."

Helpen

Als het album goed verkoopt, houdt Dr. John de opbrengsten zeker niet voor zichzelf. Dat heeft hij nooit gedaan. "Ik blijf zeker mensen helpen. Op alle manieren, dat heb ik altijd gedaan. Help iemand en die geholpen persoon gaat een ander helpen. Als dat uitspreidt heb je een geweldig iets. Ik heb zelf ook in problemen gezeten."

De teksten van Dr. John ademen op Locked Down grotendeels een heftige mate van bezorgdheid uit. In prijsnummer Ice Age bezingt hij bijvoorbeeld de economische situatie aan de hand van een straatbeeld uit New Orleans. Drugsdealers, kinderen met UZI's, het beeld is grimmig. Toch zal hij zijn stad nooit meer verlaten.

Katrina

In het leeuwendeel van zijn liedjes sinds 1959 komt de stad en de staat Louisiana met alle gebruiken en tradities terug. "Eerst werden we er geraakt door de orkaan Katrina", vertelt Dr. John. "Daarna door de olieramp in de Golf van Mexico. Veertig procent van de vis in heel Amerika wordt er gevangen en dat is heel veel vis."

"Iedereen rekent op olie, maar moet dat wel? Je zou ook kunnen leunen op batterijen. Die bestaan al honderd jaar, maar het gebeurt maar niet." De oplossing is ieder geval voor Dr. John simpel te bereiken. "We moeten een worden, met een stem en een geloof. In onze ziel, niet in ons vlees. Onze lichamen komen en gaan in een flits, maar onze zielen niet."

Wortels

"Die blijven altijd bestaan. We moeten geloven in onze kinderen, die in New Orleans als engelen worden gezien. En in onze vrouwen, die heiligen zijn. En in de mannen, die werkers zijn. Dat gaat jaren terug. Deze wortels zitten diep, ook bij mij. Daarom is New Orleans altijd bij me."

Dr. John - Goin' Back To New Orleans (2005)Nederland heeft hetzelfde probleem als zijn geliefde New Orleans, zegt Dr. John. "Het ligt beneden het zeepeil. Onze stad zinkt door het boren naar olie in de kust, in de Golf van Mexico. De hele staat zinkt. Eilanden die ons moeten beschermen tegen orkanen worden aangetast en de laatste jaren zijn er continu orkanen bij ons."

Fietsen

"Tel twee en twee op en je krijgt vier. Vier is het getal van de krijger. De krijger zegt dat dit geen goed iets is. Maar geld en hebberigheid zal altijd blijven overheersen. Toch moeten we daar niet in verstrengeld raken. We moeten opstaan. Nederlanders rijden op de fiets. Ik vind dat geweldig! Ik speelde vroeger vaak op North Sea Jazz in Den Haag. Daar zag ik talloze fietsen."

"Ik vond het prachtig. In Amsterdam: fietsen. In Rotterdam: fietsen. Het is beter, het is gezonder. Je kunt beter fietsen dan in een auto zitten. Dat is een goed iets. In Amerika zeggen ze: maar in ons grote land hebben we een auto nodig. Als dat zo is, waarom dan geen auto op batterijen? Dat moet toch mogelijk zijn?"


Dr. John staat op 2 juli in Paradiso, Amsterdam.