AMSTERDAM – 3FM-dj Eric Corton zorgde hoogstpersoonlijk voor de Nederlandse doorbraak van Greg Holden. "Dankzij Serious Request zijn mijn shows nu uitverkocht", aldus de Britse zanger.

Het tweede album van Holden, I Don’t Believe You, werd op 26 maart fysiek uitgebracht in Nederland, bijna een jaar na de digitale release in mei 2011. De in Schotland geboren en in Engeland opgegroeide zanger heeft in korte tijd veel Nederlandse fans aan zich weten te binden, met dank aan Eric Corton.

"Nederlandse vrienden raadden me aan hem te mailen", vertelt Holden. "Ik heb contact gezocht via Facebook en hem mijn album gestuurd." Corton was onder de indruk en antwoordde dat hij Holdens muziek graag op de radio wilde draaien. De Brit, die geen idee had hoe groot Cortons invloed precies was, zocht in december opnieuw contact met de radio-dj.

Holden: "Na het lezen van What Is The What, een boek van Dave Eggers over een Soedanese vluchteling, schreef ik het nummer The Lost Boy. Ik wist van Erics werk voor het Rode Kruis, dus stuurde ik het liedje naar hem op. Hij vertelde me over Serious Request, dat de volgende dag begon, en wilde The Lost Boy gaan gebruiken."

Het nummer werd een hit tijdens Serious Request: alleen Ode To The Bouncer van Studio Killers werd vaker aangevraagd. Op 23 december bereikte The Lost Boy zelfs de eerste plaats in de Nederlandse iTunes Singles Chart.

Ellende

Hoewel Holden via Twitter en Facebook werd overstelpt met lofuitingen, besefte de zanger echter pas op kerstavond, toen hij te gast was in het Glazen Huis in Leiden, wat de omvang en impact van de actie was. "Maar ik was er klaar voor", zegt hij. "Ik heb de afgelopen vijf jaar veel ellende meegemaakt, maar ik ben altijd hard blijven werken."

"Ik ben heel blij dat het harde werken zich nu uitbetaalt." De ellende begon in Londen, waar Holden tot drie jaar geleden woonde en werkte. Hij beschrijft de Greg van toen als "onambitieus, gebonden aan een ‘normaal’ leven dat ik nooit heb willen leiden".

Diepe

"Ik was ongelukkig en wist dat ik ongelukkig was. Er moest iets gebeuren, ik moest in het diepe springen. Als je dat eenmaal gedaan hebt, vind je vanzelf wel een manier om het hoofd boven water te houden." Holden droomde al lang van een bestaan als muzikant in New York, maar zag een verhuizing nooit als een reële optie.

Totdat hij op een dag plotseling genoeg had van zijn leven. "Ik dacht: als het niet lukt, dan lukt het niet, maar ik heb eeuwig spijt als ik het niet probeer." Eén vraag speelde Holden in het bijzonder parten: ben ik goed genoeg? "Iedereen twijfelt zo nu en dan aan zichzelf – zelfs Elton John. Iedereen vraagt zich soms af: kan ik dit wel?"

Obstakel

"Het beantwoorden van die vraag was voor mij het grootste obstakel, omdat ik alles wat ik tot dan toe ‘verdiend’ had opgaf voor een onzeker bestaan. Ik weet nog steeds niet of ik wel goed genoeg ben." De afgelopen drie jaar in New York zijn hem zwaar gevallen, erkent Holden.

Hij kende geweldige momenten, maar zat even vaak eenzaam voor zich uit te staren terwijl de stad om hem heen voortraasde. "En altijd als ik thuis kom in Engeland, heb ik het idee dat men daar meer van me verwacht. Ik weet niet hoe je ‘succes’ meet, maar ik heb altijd het gevoel dat ik met lege handen sta."

Toekomst

Holdens ongenoegen daarover dwingt hem ertoe om nóg meer van zichzelf te vragen. De voorspoed die The Lost Boy hem bracht, geeft de singer-songwriter wat ademruimte om met hernieuwd vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan. Maar tevreden is hij nooit.

"Vorig jaar was het mijn grootste wens om voor dreihonderd mensen te spelen. Nu ik in Nederland voor driehonderd mensen heb gespeeld, is het mijn grootste wens om voor duizend man te spelen. Ik wil gewoon altijd meer."