ROTTERDAM – In zijn thuisland liggen zijn nieuwste albums niet eens meer in de winkel. Dat is in Nederland wel anders. De cd-box Collected is een succes en Amerikaan Tony Joe White (68) is de komende week drie keer in Nederland te zien.

Elvis Presley en Tina Turner scoorden grote hits met zijn werk en zowel Eric Clapton als Mark Knopfler wilden maar al te graag met hem spelen. Maar zelf nam de Amerikaanse singer-songwriter Tony Joe White sinds zijn debuut in 1968 natuurlijk ook honderden nummers op. Vijftig daarvan zijn verzameld op de kersverse cd-box Collected.

Met deze box op zak komt Tony Joe naar drie Nederlandse podia: Paradiso in Amsterdam, De Boerderij in Zoetermeer en de Metropool in Hengelo. "Daar kijk ik echt naar uit", zegt White. "Ik ben ook nog eens halverwege het opnemen van een nieuwe cd, het is altijd leuk om te zien hoe nieuwe liedjes het live doen."

"Ik heb de laatste twee jaar veel nieuwe nummers geschreven voor dit album. Het resultaat moet zo worden dat jij je kont er af wil dansen. Het zijn stevige liedjes geworden." Tony Joe White werd geboren op een katoenplantage in Louisiana. Als kind verhuisde hij vervolgens naar het platteland bij Nashville, Tennessee.

Milieu

Veel van zijn werk gaat dan ook over zijn band met de natuur, zegt hij. Het groen is in zijn leven nooit ver weg. Hij belt met NU.nl terwijl hij in de schommelstoel op zijn veranda zit, in een huis ver van de stad, en zegt dat hij straks gaat vissen bij de rivier. "Ik heb in mijn leven al heel veel liedjes geschreven over Moeder Aarde en over het milieu."

"Als ik dan op getroffen plekken moet spelen, plekken zoals New Orleans, helpt het de mensen even vergeten. Dat is belangrijk." Het maakt ook dat White de laatste jaren ook een jonger publiek weet aan te spreken. Jongere muziekliefhebbers ontdekken dat Elvis Presley zijn Polk Salad Annie zong tijdens zijn beroemde optredens in Las Vegas.

Jeugd

Of dat Randy Crawford van het door hem geschreven Rainy Night In Georgia een hit maakte en dat hij samenwerkte met sterren als Emmylou Harris en J.J. Cale. "Ik zie de laatste jaren veel jeugd naar mijn concerten komen. Ze komen om te dansen, denk ik. Ben ik blij mee."

Tony Joe White & Shelby Lynne - Rainy Night In Georgia (Live)"Veel jongere bands zijn door mijn werk geïnspireerd en ik ben blij dat de jeugd naar mij komt kijken." Zijn liedjes schrijft hij zijn hele leven al ver weg van de bewoonde wereld. Tony Joe heeft tegenwoordig twee huizen in Tennessee, in de buurt van Nashville. Hij heeft een oud houten huis bij de rivier en houdt er niet ver daar vandaan een markante, eigen studio op na.

Vissen

Zijn bijnaam luidt niet voor niets The Swamp Fox: White is meer een met de natuur dan met de stad. Die natuur gebruikt hij om nieuw werk te maken. "Ik ga vaak vissen. Dan schiet me iets nieuws te binnen. Ik maak een kampvuur, staar er een paar uur in en een tekst komt zo tevoorschijn."

"Maar ik begin steevast met gitaar spelen, want vaak komt er dan een gitaarlijntje bovendrijven. Iets kleins. Ik heb trouwens ook een paar hits geschreven tijdens autoritten, bijvoorbeeld van Nashville naar Memphis. Dat is een rit van maar een paar uur, maar soms lukt het.'"

Frustratie

Hits scoort hij tegenwoordig niet meer. Althans, niet in eigen land. Daar komen zijn platen al jaren niet meer uit. Zijn laatste vier albums zijn er niet in de winkel verkrijgbaar, tot zijn eigen frustratie. In Europa, en ook in Nederland, heeft hij nog wel succes.

Tony Joe blijkt juist niet met zijn tijd meegegaan en ook dat wekt nieuwsgierigheid op, weet de singer-songwriter. In zijn studio is zelfs maar weinig moderns te vinden, stelt hij. "Ik gebruik nog altijd dezelfde methode als in 1965. Daar probeer ik trouw aan te blijven. De gitaar liegt niet, vind ik."


Tony Joe White staat op 9 april in Paradiso, Amsterdam, op 10 april De Boerderij, Zoetermeer en op 11 april in Metropool, Hengelo.