AMSTERDAM – De Britse parlementariër Philip Davies is niet blij dat publieke omroep BBC de talentenjacht The Voice UK uitzendt. Hij vindt het programma te commercieel en niet horen bij de taak van de BBC.

Dat meldt de Britse krant Daily Star.

BBC legde twintig miljoen pond neer voor de rechten van het John de Mol-programma. Volgens Davies krijgen artiesten van platenmaatschappij Universal, waaronder juryleden Tom Jones, Jessie J en Will.i.am, daarin teveel aandacht.

"De BBC heeft een fortuin betaald voor The Voice", stelt de conservatieve politicus. "Het ziet er nu uit als een hele dure reclamespot voor de platenmaatschappij, die niet alleen veel promotie krijgt voor de winnaar, maar ook voor zijn gevestigde artiesten."

Dwarsbomen

Davies denkt dat BBC het programma vooral gebruikt om het succes van Britain Got Talent van het commerciële station ITV te dwarsbomen. De twee talentenjachten staan tegenover elkaar geprogrammeerd. "Ik vind niet dat BBC zich daarmee moet bezighouden", aldus Davies.

BBC wijst de klacht van Davies van de hand en zegt dat er gedurende het seizoen ook aandacht zal zijn voor artiesten van andere platenmaatschappijen. In Nederland wordt The Voice Of Holland uitgezonden bij RTL4 en heeft 8Ball Music de eerste keuze om een artiest uit het programma te tekenen.