AMSTERDAM – Sinds debuutalbum Lightspeed vertrok Destine bij het grote Sony, tourde de band in Japan en zorgde de nieuwe drummer voor een herontdekte positiviteit. "Sommige dingen begonnen helaas te wennen", zegt Destine tegen NU.nl.

De wervelwind van veranderingen eindigde in de vorm van Illuminate, de tweede plaat van de Tilburgse band. "Het is nooit de bedoeling geweest om het over een andere boeg te gooien", vertelt zanger Robin van Loenen aan NU.nl. "Maar toch sluipen er ongemerkt wel een aantal nieuwe invloeden in."

"Het album ligt in de lijn van de eerste, maar kent hier en daar een aantal verrassingen. Maar juist de voor ons nieuwe dingen verliepen heel soepel. Dat vind ik het mooie van muziek maken, dat er opeens iets anders uit kan komen en het alsnog logisch voelt."

Een goed voorbeeld van zo’n situatie is het nummer All The People, waarop Destine zich van zijn meest bombastische kant laat horen. Een lied dat doet denken aan Amerikaanse acts als 30 Seconds To Mars. "Zo’n orkestrale opbouw is wel nieuw, ja", lacht Van Loenen. Tegelijkertijd is dat nummer vanwege de teksten extra bijzonder voor de zanger.

Veranderen

"Ik ben, denk ik, wel het meest trots op de tekst van All The People. Aan de ene kant kun je er uithalen dat het mogelijk is om de wereld te veranderen, maar aan de andere kant kun je het ook als een ‘gewoon’ liefdesliedje zien. Ik vind het cool om teksten heel gericht te schrijven, maar ze tegelijkertijd ook heel open te laten."

Maar, de al dan niet bewust opgedoken nieuwigheden in de muziek daargelaten, de belangrijkste verandering in de band moet de wisseling van wacht achter het drumstel geweest zijn. Robin Faas hing zijn stokjes aan de wilgen en Jordy Datema heeft zijn plaats ingenomen.

Genieten

Hoewel veel muziek toen al geschreven was, heeft zijn komst een grote invloed op de band gehad. "Hij brengt een hoop nieuwe energie en positiviteit met zich mee", aldus toetsenist Laurens Troost. "Wij komen bijvoorbeeld voor de zesde keer aan in Amerika en weten hoe alles werkt, maar je ziet hem echt van elk moment genieten.""Dat is voor ons ook een reminder om te zien hoe vet het ook alweer is wat we doen", vult Van Loenen aan. In een zekere zin was het opnameproces in Amerika dan ook een herhalingsoefening. Zo is Illuminate geproduceerd door James Paul Wisner, die ook de debuutplaat voor zijn rekening nam.

Gevoel

"Toen we de eerste keer klaar waren zei hij: bel mij als jullie weer gaan beginnen", vertelt de zanger. "Hij past voor ons gevoel ook het beste bij Destine nu." Tegelijkertijd hield Destine in Nederland ook de gemoederen bezig. Het was namelijk lang niet duidelijk of Illuminate wel bij Sony uit moest komen.

"Het ging allemaal heel bureaucratisch. Uiteindelijk hadden zij ook geen zin meer in de steeds vaker voorkomende discussies, leek het wel. Uiteindelijk bleek dat we konden kappen, dus hebben we dat gedaan." Toch betekent dat niet dat Destine spijt heeft van het verleden bij de grote platenmaatschappij, meent Van Loenen.

Leerzaam

"Het is een goede kickstart geweest en een heel leerzaam proces. Dankzij Sony en de pluggers et cetera ging alles wel heel snel met de radio bijvoorbeeld. En we konden zien hoe alles er bij zo’n grote maatschappij aan toe gaat." Niets lijkt Destine dan ook in de weg te staan om van Illuminate zelf een succes te maken.

De band kijkt er dan ook naar uit om weer de clubs in te duiken en tal van festivals aan te doen. "Op festivals gebeuren vaak wel bijzondere dingen", concludeert de zanger. "Zo zag ik een keer een man van veertig onze liedjes meezingen. Dat verwacht je niet, maar het is wel te gek."