AMSTERDAM – Hot Chelle Rae scoorde met Tonight, Tonight een van de grootste radiohits van 2011, maar moet het alsnog doen met de kleine zaal van de Melkweg. Daar verrast het kwartet wel vriend en vijand met een ijzersterke show.

Dat juist Hot Chelle Rae van de nieuwe lichting popgroepen in het clubcircuit belandt (eerder deed de band Paradiso en Rotown al aan), is op zich niet heel verrassend, gezien het feit dat alle leden daadwerkelijk een instrument kunnen bespelen. Maar het getuigt tegelijkertijd van een onderschatting van de kwaliteiten van Hot Chelle Rae.

Toch verkocht het optreden van maandagavond niet bijzonder snel uit. Dat doet de vraag rijzen: hoe belangrijk is mainstream radio nog voor het succes van een band? Waar een megahit op 3FM nog altijd goed lijkt te zijn voor een stormloop op concertkaarten, hebben de commerciële zenders blijkbaar nagenoeg geen invloed op het livecircuit.

Hot Chelle Rae zelf lijkt gelukkig weinig problemen te hebben met de al dan niet te kleine zaal, net zoals de dolgelukkige fans die het gezelschap een uur lang van dichtbij in de gaten kunnen houden. Gretig schreeuwen ze mee met hits als Beautiful Freaks en Tonight, Tonight, onder een goedkeurende blik van frontman Ryan Follesé.

Boyband

Maar tot zover niets nieuws onder de zon. Boyband speelt, meisjes gillen en we leefden nog lang en gelukkig. Hot Chelle Rae gaat echter verder dan de gemiddelde boyband, al is het alleen maar omdat het daadwerkelijk boys in een band zijn. Alle muziek vanavond is live, op een paar synthesizers van een tapeje na.

En daarmee onderscheidt de groep zich van de concurrenten. Deze jongens kunnen echt iets en schromen niet omdat te laten zien. Met name Follesé blijkt vanavond over een strot te beschikken waar veel zangers een puntje aan kunnen zuigen. Al is het alleen al vanwege de weergaloze uithaal tijdens een cover van Katy Perry’s Teenage Dream.

Ouders

Ook de ouders achterin de zaal hebben niets te klagen als zelfs een cover van Weezers (If You're Wondering If I Want You To) I Want You To met een ogenschijnlijk gemak op uitstekende wijze gespeeld wordt. Tegen de tijd dat I Like It Like That voorbij komt, dansen ze net zo hard mee als de kids voorin.

Een gelukkige fan krijgt ondertussen de kans om de rap uit het lied live uit te voeren en doet dat bijzonder verdienstelijk. Hot Chelle Rae weet dan ook als geen ander dat de fanschare trouw en toegewijd is en gebruikt dat in zijn voordeel. Zo schromen de bandleden zich niet om camera’s uit het publiek te vissen en de boel zelf te filmen.

Knipogen

Er vliegen tal van knipogen en gefluisterde boodschappen door de Melkweg. Het is eigenlijk jammer dat het publiek vanavond enkel bestaat uit jonge meisjes en ouders, want deze band verdient veel meer. Nederlandse groepen als Only Seven Left en Destine hadden vanavond het een en ander op kunnen steken.

De gemiddelde popliefhebber had zich hier eveneens uitstekend vermaakt. Hot Chelle Rae steekt zijn kop boven het maaiveld uit en schreeuwt om een terugkeer naar een gepaste zaal als de HMH of Ahoy. Of zoals de fans vanavond zouden zeggen: "Oh my gooood!"