LEIDEN - The Rolling Stones, een van de meest legendarische bands uit de popgeschiedenis, viert deze maand zijn 50e verjaardag. 

Radio2 viert het feestje maandagavond mee, met een heus Rolling Stones Tribute concert.

Ter ere van het gouden jubileum van de pensioengerechtigde rockers brengen de 3JS, Charly Luske, Van Dik Hout, Tim Akkerman, Marcel de Groot, Erwin Nyhoff, Elske DeWall, Daniël Boissevain, Ben Saunders en Chris Hordijk samen met het Metropole Orkest hun favoriete Stones hits.

Het concert, in de Stadsgehoorzaal in Leiden, wordt live op Radio2 uitgezonden.

Tim Akkerman, voormalig frontman van Di-Rect, opent de show met zijn versies van Sympathy For The Devil en I Can’t Get no Satisfaction.

De 31-jarige zanger kwam voor het eerst met de Britse rockers in aanraking door de jaren ’80-serie Tour of Duty. ''Ik hoorde het nummer Paint it Black, de tune van de tv-serie, en was meteen gepakt. Later ga je op zoek naar je muzikale roots en daarbij kwamen The Stones ook regelmatig voorbij."

"Het gaat te ver om te zeggen dat hun muziek mij als artiest heeft beïnvloed, maar ze hebben onmiskenbaar veel betekend voor de popmuziek. De liedjes van The Stones zitten geniaal in elkaar, maar ik vind ze ook tekstueel heel interessant. Eén keer heb ik ze live gezien, in 2003, en ik vond het nog verbazingwekkend goed. Mick Jagger straalt zó veel energie uit. Zolang hij nog kan entertainen, moet hij vooral op dat podium blijven.’’

Prestatie

The Voice of Holland-finalist Chris Hordijk (28) bekent dat hij niet per se een enorme Stones-fan is. ''Maar ik snap heel goed dat ze heel veel voor de popmuziek hebben betekend. En dat ze er na al die jaren nog zijn, is natuurlijk een prestatie op zich.

"Ik vind het fantastisch dat ik hier aan mee mag werken. Optreden ter ere van het 50-jarig bestaan van The Rolling Stones, met een enorm orkest, is tien keer vetter dan alle live shows van The Voice bij elkaar. Ik heb gekozen voor Miss You en Gimme Shelter. Dat zijn mijn favoriete Stones-nummers. De muziek van de band is tijdloos. Luister die nummers en ze slaan nog steeds ergens op.’’

Luske

Charly Luske zegt diep respect te hebben voor de rockers. ''Als je al 50 jaar meedraait, ben je zó groot. Dan ben je deel van de geschiedenis.’’

De 33-jarige zanger vertolkt maandagavond Start me up en Beast of Burden. Ook Charly leerde de muziek van The Stones kennen door de tv-serie Tour of Duty.

''Dat vond ik echt fantastisch. Later zag ik ze een keer live en dacht ik; het is eigenlijk heel slecht. Pas later realiseerde ik me dat Mick Jagger misschien niet alles zuiver zingt, maar dat het wel heel erg tof is wat hij doet. Met Keith Richards ben ik wel een beetje klaar. Het is toch niet meer geloofwaardig als je de hele tijd zo lekker rock en roll doet alsof het je allemaal niets kan schelen, maar ondertussen twee uur voor de spiegel staat om je mascara bij te werken.’’

Rolling Stones tribute radio 2