AMSTERDAM – De 53-jarige Paul Weller ziet de reünies van generatiegenoten als Simple Minds met lede ogen aan. "Ook wij brengen een klassieke plaat op de bühne, maar dan wel een nagelnieuwe", zegt de voormalige zanger van The Jam.

Die "klassieke plaat" heet Sonik Kicks en is Wellers elfde soloalbum. De Engelse zanger maakte in de jaren zeventig naam met rockband The Jam en daarna met The Style Council. Sindsdien gaat Weller door het leven als The Modfather, een titel die hij nog altijd met verve draagt, getuige zijn typisch Britse bravoure en kapsel.

Weller wilde met Sonik Kicks een statement tegen nostalgie en vóór vernieuwing maken en vindt zelf dat hij daar buitengewoon goed in is geslaagd. "Er wordt op dit moment geen andere muziek gemaakt die zó fris klinkt", zegt hij. "Ondanks mijn leeftijd en de duur van mijn carrière komt niets in de buurt."

"Dat heeft me verrast; blijkbaar is er nog veel terrein te verkennen. Dat is bemoedigend." De Brit, in 1958 geboren in het Zuid-Engelse stadje Woking (bezongen in de The Jam-hit A Town Called Malice), mag met recht een veteraan genoemd worden.

Al op zijn veertiende richtte hij het bandje op dat later The Jam zou worden. Aan terugblikken op zijn veelbewogen leven heeft de zanger evenwel een broertje dood. "Ik ben niet geïnteresseerd in nostalgie", zegt hij, "en ik zou in geen enkele andere tijd willen leven dan deze."

Naast zijn inmiddels vier decennia omspannende carrière houdt Weller er een druk privéleven op na. Dat kan ook niet anders met zeven kinderen bij vier verschillende vrouwen. Dat Weller op zijn leeftijd nog ruimte ziet voor gezinsuitbreiding geeft wel aan hoe hij in het leven staat: het hier en nu is het enige wat telt.

Saai

Een reünie van The Jam sluit Weller dan ook resoluut uit. "Er zijn veel bands in Engeland die weer bij elkaar komen om hun klassieke album van twintig jaar geleden ten gehore te brengen. Daar word ik zo moe van, man. Het is gewoon saai. Waarom bands als Simple Minds dit doen? Misschien omdat ze geen nieuw materiaal hebben?"

"Of omdat het nieuwe materiaal waardeloos is?" Natuurlijk ziet Weller veel oude koppen in het publiek bij zijn shows, mensen die met zijn muziek zijn opgegroeid en komen voor de hits van weleer, maar er zijn doorgaans ook veel jonge mensen die zich aangetrokken voelen tot de ontdekkingslust van de 53-jarige rocklegende.

Afstandelijk

Desondanks laat Weller de sociale media links liggen. Ze zijn er wel, de Paul Weller-facebookpagina en het Paul Weller-twitteraccount, maar daar besteed de Brit zelf geen aandacht aan. "Ik heb wel wat beters te doen", zegt hij lachend. "Misschien dat de mensen waar ik vroeger tegenop keek te afstandelijk waren."

"Maar die mysterieuze sfeer sprak me juist wel aan. Tegenwoordig hangt er een webcam in de studio zodat je precies kunt zien hoe een nummer tot stand komt. Dat interesseert me niet. Ik wil de magie van het voltooide product horen en het boeit me niet hoe het gemaakt is. Soms heb ik het gevoel dat er te veel informatie is."

Opsporen

Weller denkt dat het gemak waarmee men tegenwoordig muziek kan consumeren ten koste gaat van de impact. "Ik herinner me dat ik eeuwen bezig was met het opsporen van een plaat. Als ik die dan eenmaal gevonden had, was ik dolblij. Nu merk ik aan mijn eigen kinderen dat er zóveel dingen zijn om je af te leiden."

"Je kunt gerust stellen dat het belang van muziek drastisch is afgenomen door de opkomst van al die andere media. Toen ik jong was, waren twee dingen belangrijk: voetbal en muziek. Je had je favoriete band en je favoriete voetbalteam en die twee waren bepalend voor wie je was."

Afhaken

Desgevraagd laat Weller weten dat voetbal en muziek nog steeds de dienst uitmaken in zijn leven. Dat hij op muziekgebied nog steeds op het hoogste niveau meedraait komt volgens The Modfather door zijn werkethiek. "Tijdens een mindere periode moet je niet afhaken, maar gewoon doorgaan."

"Je kunt niet vijf jaar vrij nemen in de hoop dat het beter wordt, want voor hetzelfde geld gebeurt dat niet en heb je vijf jaar van je leven verspeeld", vindt hij. "Je hebt pieken en dalen, zo is het leven nu eenmaal."


Paul Weller staat op 15 juni in HMH, Amsterdam.