AMSTERDAM – Singer-songwriter Gretchen Peters denkt dat politici zich niet druk maken om songteksten. Sarah Palin maakte voor haar campagne als running mate van John McCain in 2008 gebruik van een liedje van Peters.

De Amerikaanse liedjesschrijfster ziet overeenkomsten in de manier waarop politici met popliedjes omgaan in een campagne, met Born In The U.S.A. van Bruce Springsteen als bekendste voorbeeld. "Voordat hele verhaal met Sarah Palin dacht ik dat politici niet goed naar de liedjes luisterden. Nu ben ik er achter dat ze er gewoon geen zier om geven."

Palin gebruikte het door Gretchen Peters geschreven nummer Independence Day indertijd voor haar campagne. Het liedje, dat een hit was in uitvoeringen van Martina McBride en Carrie Underwood, gaat over huiselijk geweld, maar de politica gebruikte het in een volledig andere context. "Mijn woorden werden verdraaid", aldus Peters.

"En wat er met Sarah Palin gebeurde, dat was maar één van de gevallen waarbij dat voorkwam", vervolgt ze. "Ik krijg bijna iedere maand een verzoek om de tekst van dat lied aan te passen, vooral van religieuze groeperingen. Je kunt je niet voorstellen hoeveel mensen me dat hebben gevraagd en ik zeg altijd: ‘Nee, schrijf je eigen liedje.’"


Gretchen Peters staat 31 maart in Muziekgebouw, Eindhoven.


Gretchen Peters - Independence Day (Live, 2011)