AMSTERDAM – Waar veel bands worstelen met de tweede plaat, had Blood Red Shoes vooral moeite met nummer drie. "De eerste twee maken deel uit van een leerproces. Ten tijde van je derde album moet je klaar zijn voor je magnum opus."

"We waren het aan onszelf en onze fans verschuldigd om dit album veruit de beste tot nu toe te maken", vertelt drummer Steven Ansell over In Time To Voices. "We zeiden altijd tegen elkaar: als we derde plaat halen, moeten we onze ambities echt verwezenlijken en tot het uiterste durven gaan. We hebben onszelf onder druk gezet."

"De lat lag heel erg hoog, dus het proces was veel zwaarder. We wilden een plaat maken die zo goed is als OK Computer van Radiohead of Rumours van Fleetwood Mac. Als we uiteindelijk tot tien procent van die albums zouden komen, was het al geslaagd."

Er zijn nogal wat bands die vooral in Nederland wereldberoemd zijn. Hetzelfde geldt voor Blood Red Shoes. Sinds het duo, dat naast Steven Ansell uit femme fatale Laura-Mary Carter bestaat, in 2008 Box Of Secrets uitbracht, zijn ze hier niet meer weg te denken. Niet geheel verrassend dus dat het stel weer mag aantreden op Pinkpop dit jaar.

Melodieën

Inmiddels staat de teller op meer dan 25 Nederlandse shows en staan Ansell en Carter te springen om dat aantal flink uit te breiden. Maar waar de optredens van de twee voornamelijk energiek zijn, doen ze het in de studio steeds rustiger aan. "We focussen ons tegenwoordig vooral op de vocale melodieën", aldus Ansell.

"De belangrijkste regel tijdens het opnameproces was: het moeste echte liedjes worden. Elk nummer moest zonder de drums en effecten even sterk zijn. Als ik de liedjes voor jou op een piano of akoestische gitaar zou spelen, moet je ze na afloop mee kunnen zingen. Dat was het doel."

Spannend

"De rest van de muziek is alleen maar om het cooler te maken", vervolgt hij. "We hebben twee albums gemaakt die vooral geïnspireerd zijn door punkrock en er is absoluut niets punks aan om dat te herhalen. Om spannende muziek te maken hoef je niet perse snel en hard te spelen, ook al vonden we dat vroeger wel leuk."

"We wilden onszelf geen beperkingen opleggen." Maar waar de muzikale aanpak misschien wat softer lijkt, is de boodschap des te vileiner. Op In Time To Voices haalt het duo uit naar Britse bands als The Vaccines en Spector. Groepen die Ansell het bloed onder de nagels vandaan halen.

Ziel

"Ze hebben hun ziel niet verkocht aan de duivel voor rock-‘n’-roll. Wij hebben alles opgegeven voor deze band en voor hen is het een vakantie. Dat breekt mijn hart. Rock-‘n’-roll is te veilig geworden. Het zijn allemaal saaie mensen in saaie bands die saaie muziek maken."

"Acts vol rijke mensen uit rijke families die alles in hun schoot geworpen krijgen. Het is een speeltuin voor die mensen, niet het echt leven. Als je echt gelooft in jezelf en de muziek die je maakt, geef je een stukje van jezelf weg om te slagen."